Bloedstalen van mensen met apenpokken

Aantal besmettingen met apenpokkenvirus in ons land al opgelopen tot bijna 400

In België zijn ondertussen al 393 mensen besmet geraakt met het apenpokkenvirus. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal blijft dus oplopen, vorige week waren er nog 311 besmettingen. 

Gezondheidsinstituut Sciensano geeft naast de coronacijfers tegenwoordig ook regelmatig een update over het aantal besmettingen met het apenpokkenvirus in ons land. Dat aantal is nu verder opgelopen van 311 bevestigde besmettingen vorige week tot 393 vandaag. Het gaat om 218 gevallen in Vlaanderen (55 procent), 133 gevallen in Brussel (34 procent) en 42 gevallen in Wallonië (11 procent). 

Het virus blijft zich voornamelijk verspreiden via seksueel contact bij mannen. In ons land zijn tot nog toe enkel mannen tussen 20 en 71 jaar oud besmet geraakt. Het virus circuleert dus nog niet onder de algemene bevolking, al kan iedereen die niet gevaccineerd is tegen de pokken wel besmet geraken. In de Verenigde Staten bleken afgelopen weekend twee kinderen en een zwangere vrouw bijvoorbeeld besmet te zijn met het virus. De baby zou het virus niet hebben overgekregen van de moeder, ze is ondertussen bevallen en beiden stellen het goed. 

Apenpokken?

Het apenpokkenvirus circuleert vaker in West- en Centraal-Afrika, maar dook begin mei ook in verschillende andere landen op. Het virus veroorzaakt koorts en typische huidletsels, vergelijkbaar met waterpokken. De letsels kunnen overal op het lichaam voorkomen. De meeste gevallen zijn mild en veroorzaken zelden ernstige ziekte bij gezonde volwassenen. De symptomen verdwijnen gewoonlijk spontaan binnen de 2 tot 4 weken.   

Zo goed als alle patiënten in ons land (96 procent) kregen de typische huidletsels na besmetting. 72 procent had daarnaast ook last van algemene symptomen zoals koorts, onwel zijn of opgezwollen lymfeklieren. 21 mensen werden al opgenomen in het ziekenhuis, nog niemand is overleden aan de ziekte.

Wereldwijd

Het virus gaat ondertussen al in 78 landen rond waar het eerder nooit of amper is opgedoken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat er wereldwijd al 18.000 besmettingen werden geregistreerd en dat er in Afrikaanse landen ook al 5 doden vielen. De WHO bestempelt de wereldwijde uitbraak van de apenpokken sinds afgelopen weekend als een medische noodsituatie.

Meest gelezen