Boer sluit voetweg door velden in Beringen weer af, ondanks vonnis van vrederechter

In Beringen heeft een boer een voetweg tussen Stal en Koersel opnieuw afgesloten, ondanks een vonnis van de vrederechter. De boer maakte de weg met nummer 124 in het najaar weer open, zoals de vrederechter vorige zomer opgelegd had. Maar vorige week zette hij een omheining rond het veld, naar eigen zeggen tegen everzwijnen en wolven.

Er is al meer dan 40 jaar onenigheid over voetweg 124 tussen de Molendijk en Nieuwendijk. Die loopt dwars door de velden. In de jaren '80 werd de eigenaar al eens veroordeeld voor het afsluiten van die officiële voetweg. En in juli vorig jaar bevestigde de vrederechter dat vonnis. Enkele maanden later maakte de boer de weg ook vrij. Maar in het voorjaar zaaide hij er toch weer maïs in en vorige week plaatste hij een omheining. "Zogezegd om de everzwijnen en wolven uit het veld te houden", vertelt Tony Vandevelde van de Fietsersbond. "Maar dan had hij dat zowel links als rechts van de weg moeten doen." 

De stad kan een dwangsom opleggen voor elke dag dat het pad niet toegankelijk is

Stephan Put, Monumentenzorg Beringen

Intussen betwist de boer ook de precieze ligging van de officiële voetweg. De Fietsersbond vreest dat de boer zo de kwestie weer op de lange baan wil schuiven. "We willen dat de stad ingrijpt, door de weg zelf open te maken en de kosten door te rekenen aan de boer", gaat Vandevelde verder. "Het vonnis dateert al van vorig jaar en de stad kan een dwangsom opleggen voor elke dag dat het pad niet toegankelijk is", vult Stephan Put van Monumentenzorg Beringen aan. "We hebben de situatie al meermaals aangekaart, maar het stadsbestuur heeft nog niet ingegrepen, dat is toch niet te begrijpen." 

De stad Beringen heeft nu hun raadsman de opdracht gegeven om deze situatie te bekijken.  "Er is inderdaad een duidelijk vonnis", zegt schepen  van Mobiliteit Jean Vanhees (CD&V). "Het voetpad moet open blijven. We hebben onze raadsman nu de opdracht gegeven om de nodige stappen te ondernemen”. 

Netwerk van trage wegen

Monumentenzorg en de Fietsersbond ijveren al jaren voor het herwaarderen van trage wegen in Beringen. "Ze zijn een mooi en veilig alternatief voor de fietspaden langs drukke wegen. Want langs veel gewestwegen in Limburg blijft een fietspad beperkt tot een strook asfalt naast de rijvakken voor auto's."

Meest gelezen