Kortere behandeling tegen kanker door betere technieken én door de coronacrisis

Door meer nauwkeurige technieken zijn er veel minder bestralingen nodig bij een kankerbehandeling om eenzelfde resultaat te krijgen. Duizenden kankerpatiënten moeten zo minder vaak naar het ziekenhuis voor hun behandeling. Sinds de coronacrisis wordt de innovatieve techniek ook terugbetaald.

Met precieze apparatuur kan een bestralingstraject bij kankerpatiënten een heel stuk korter. Vroeger kon die bestraling enkel in lichtere dosissen worden toegediend om weefsel rond de tumor niet te beschadigen, maar nu is de techniek veel nauwkeuriger. Daardoor kunnen hogere dosissen in minder sessies worden toegediend. Op korte termijn is het effect van de bestraling wel intenser en is meer vermoeidheid mogelijk.

Door de nauwkeurigere techniek kunnen we gezonde organen nagenoeg volledig sparen

Piet Dirix, radiotherapeut-oncoloog bij Iridium, een netwerk voor hooggespecialiseerde radiotherapie

Toch ziet Piet Dirix, radiotherapeut-oncoloog bij Iridium, een netwerk voor hooggespecialiseerde radiotherapie, vooral heel wat voordelen: “Zo kunnen we de gezonde organen nagenoeg volledig sparen. We kunnen een veel hogere dosis per keer toedienen, zodat patiënten met borst- prostaat- en endeldarmkanker zelfs al na vijf sessies kunnen genezen.” Voordien ging het vaak om een vijfentwintigtal sessies. 

Het Journaal volgde patiënt Leo Haenen bij zijn vijfde en laatste bestraling tegen prostaatkanker. Bekijk de reportage hier:

Videospeler inladen...

Coronacrisis

Uit studies was eerder al gebleken dat de kortere maar intensere behandelperiode hetzelfde effect op de tumor heeft, maar de techniek werd nog niet terugbetaald. Dat veranderde door de coronacrisis want daardoor moesten kwetsbare kankerpatiënten minder vaak naar het ziekenhuis. Dirix: "Bovendien was er een grote uitval bij het medisch personeel door ziekte en quarantaine. Toch konden we hetzelfde aantal patiënten behandelen met minder middelen omdat we maar een beperkt aantal keer moesten bestralen." 

Samenwerken om te innoveren

De toestellen die gebruikt worden bij radiotherapie zijn wel erg duur. Het gaat telkens om een miljoeneninvestering. Acht Antwerpse ziekenhuizen investeren daarom samen in radiotherapeutische behandelingen.

In de toekomst is zo nog meer technologische vooruitgang mogelijk. Want die trend is wereldwijd bezig, zegt Dirix: "Het gaat enkel nog toenemen. We zijn zelf een studie aan het doen die bijvoorbeeld bij borstkankerbestraling aan het kijken is of we vijf bestralingen niet in één bestraling kunnen doen. En we zijn ook bij uitgezaaide patiënten aan het bekijken of we pijnlijke bestralingen niet in één hele hoge dosis kunnen behandelen."

Meest gelezen