Wijnbouwers moeten maatregelen nemen om zonnebrand bij druiven te voorkomen

Wijnbouwers moeten zich dringend aanpassen aan het veranderende klimaat. Dat zegt de Limburgse wijnbouwdocent Geurt van Rennes in het Belang van Limburg en hij bevestigt dat aan onze redactie. Wijnbouwers hier halen bladeren aan hun ranken weg om schimmelvorming bij veel regen te voorkomen, maar als het kwik boven 37 graden Celsius stijgt, verbranden de druiven. 

Door de klimaatverandering kunnen steeds meer druivenrassen in onze streek gedijen. Daardoor nam het aantal wijnbouwers in Limburg de voorbije jaren sterk toe. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Want de voorbije jaren liep de temperatuur in de zomer al verschillende keren op tot 40 graden Celsius. Daardoor werden wijnbouwers geconfronteerd met zonnebrand aan de druiven. 

Aan de zuidkant van de rijen zullen we de bladeren moeten laten hangen

Geurt van Rennes, docent wijnbouw

"Om schimmels te voorkomen halen de Vlaamse wijnbouwers nu bladeren van hun ranken, maar daardoor zijn de druiventrossen niet meer goed beschermd tegen zonnebrand", legt docent Geurt van Rennes uit. "Bij temperaturen boven de 37 graden krijgen we dan in de wijngaard zonnebrand."

"Drie jaar geleden kon je nog zeggen dat temperaturen tot 40 graden heel uitzonderlijk waren, dat gebeurde bijna nooit", gaat van Rennes verder. "Maar deze zomer hebben we die hoge temperaturen opnieuw gehaald, en we zullen dus voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Aan de zuidkant van de rijen zullen we de bladeren moeten laten hangen."

In Italië of Zuid-Frankrijk, waar hoge temperaturen schering en inslag zijn, wordt helemaal niet ontbladerd, net om zonnebrand tegen te gaan.

Meest gelezen