"Koelvloeistof voor de auto is giftig en dodelijk, hou alles in de originele verpakking en giet het niet over"

Raar maar waar, maar het gebeurt al eens: iemand die koelvloeistof, die voor de motor en de radiator van de auto bedoeld is, binnen krijgt. Wat dan?

Het heeft te maken met de bagage beperken. Wie op reis trekt met de auto heeft vaak té snel een volgestapelde koffer. Dan bespaart men al eens op pakweg de koelvloeistof voor de motor. Een beetje vloeistof is rap overgegoten uit een bidon van 5 liter, in pakweg een water- of colaflesje. Niets ergs. Maar toch.

"Warmte doet vreemde dingen met een mens. Dan gebeurt het al eens dat je uit een dorstreflex het eerste het beste flesje aan je mond zet. En als daar dan koelvloeistof in zit en je dat vergeten bent, dan heb je een serieus probleem", zegt professor Dominque Vandijck, adjunct-directeur van het Antigifcentrum.

"In koelvloeistof zit ethyleenglycol, een soort alcohol die inderdaad de motor afkoelt, wat handig is bij hoge temperaturen zoals we ze nu meemaken. Maar dat is vooral ook een uiterst giftige stof. Bij inname van zo'n stof moet je een tegengif innemen, of desnoods een dialyse doen. Want het tast de vitale functies aan. Het leidt in het beste geval tot maag- en darmklachten, maar in de ergste vorm zorgt het voor hartproblemen, longproblemen of blokkeert het de nieren. En zoiets is fataal, dodelijk."

Bewaar koelvloeistof gewoon in de originele verpakking en neem die zo mee in de auto, zo vermijd je incidenten

Dominique Vandijck, Antigifcentrum

Wat doen om een incident te vermijden? "Simpel, dergelijke stoffen bewaar je best in hun originele verpakking, ook al is dat een grote bidon, die plaats inneemt in de koffer. Maar dan is het duidelijk, dan kan je niets fout doen. Heb je toch ethyleengycol ingenomen, of heb je een vermoeden daarvan, bel dan direct het Antigifcentrum of ga naar een spoeddienst. Bij een snelle diagnose kan alles gedaan worden om tot een goed resultaat te komen. En dan zijn alle erge gevolgen vermeden", zegt Vandijck nog. 

"Maar nog eens, hou de substantie gewoon in de originele verpakking. Dan kan het niet fout lopen. En al zeker niet als je kinderen in de auto hebt die zouden kunnen denken dat het gewoon water of frisdrank is. Voor je het weet, hebben ze een slok binnen en dat is niet de bedoeling."

Meest gelezen