juliette bruynseels

Minister Demir (N-VA) naar rechter tegen beslissing nieuwe (mogelijk duurdere) berekening stroomfactuur

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) start een rechtszaak bij het hof van beroep tegen de invoering van het capaciteitstarief door energieregulator VREG. Daardoor zou onze stroomfactuur vanaf 1 januari deels op een nieuwe manier worden berekend,  op basis van piekverbruik. In de praktijk betekent dit mogelijk een hogere factuur, en volgens Demir is het in tijden van torenhoge energieprijzen geen goed idee om de factuur anders te gaan berekenen. De VREG betreurt de demarche van de minister.

Door het capaciteitstarief zullen de netkosten op onze stroomfactuur niet meer volledig berekend worden op basis van de hoeveelheid verbruikte elektriciteit, maar wel op basis van het piekverbruik. Wie veel stroom tegelijk verbruikt, zal daarvoor extra moeten betalen. Op die manier wil de VREG ons aanzetten om ons stroomverbruik te spreiden.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het capaciteitstarief al op 1 januari van dit jaar zou worden ingevoerd, maar de VREG heeft de invoering al twee keer met zes maanden uitgesteld. Maar de vraag van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) om de hervorming van de energiefactuur te herbekijken heeft de VREG naast zich neergelegd. 

Ik wil voorstellen om het capaciteitstarief verder uit te stellen totdat de situatie zich voldoende gestabiliseerd heeft

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA)

"Een energiecrisis is niet het geschikte moment voor een hervorming die de factuur voor te veel mensen doet stijgen",  vindt minister Demir. Ze kondigt nu aan dat ze naar het Hof van Beroep van Brussel trekt tegen de beslissing van de VREG, de eerste keer ooit dat de regulator door de overheid voor de rechtbank wordt gedaagd. 

"Hoewel ik strikt genomen niets te zeggen heb aan de VREG, heb ik het parlement en de mensen wél beloofd dat ik alle middelen, ook juridische, zou uitputten om de invoering van het capaciteitstarief in zijn huidige vorm en op dit moment te voorkomen", zegt Demir. Ze trekt naar het Hof van Beroep omdat dit zo moet volgens de wet. 

Uit onderzoek blijkt dat het capaciteitstarief mogelijk leidt tot een hogere factuur voor 40 procent van de huishoudens. "Een dergelijke wijziging van de energiefactuur doorvoeren tijdens een energiecrisis waarin een stijgend aantal gezinnen zich al in een zeer moeilijke situatie bevinden, zorgt bij mij voor de nodige bezorgdheid", aldus Demir. 

"Momenteel is er ook geen enkele zekerheid dat deze energiecrisis al deze winter gedaan zal zijn, integendeel. Ik wil daarom voorstellen om het capaciteitstarief verder uit te stellen tot de situatie zich voldoende gestabiliseerd heeft”, schrijft ze in een brief aan de VREG. 

Dit is voor mij geen plezierige stap en er is ook geen enkele garantie dat we aan het langste eind zullen trekken

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA)

De minister vindt de nieuwe berekening pas zinvol als de meerderheid van de huishoudens een digitale meter heeft. "80 procent van de kleinverbruiksmeetinrichtingen zal eind 2024 over een digitale meter beschikken. Op dit moment is dat nog geen 30 procent."

"Dit is voor mij geen plezierige stap en er is ook geen enkele garantie dat we aan het langste eind zullen trekken", geeft de minister toe. "Maar ik kan alleen maar vaststellen dat een meerderheid van de parlementsleden en betrokken stakeholders tegen een invoering in de huidige vorm zijn. Als de VREG dat doelbewust naast zich neerlegt, blijft alleen deze optie over, al blijven we openstaan voor overleg met de VREG."

De VREG betreurt het dat Demir naar de rechtbank stapt. De regulator stuurt vooralsnog niet bij: "Samen met Fluvius en de leveranciers werken wij verder toe naar een invoering op 1 januari 2023". Volgens de VREG is de hervorming van de nettarieven noodzakelijk en "in het belang van alle Vlaamse gezinnen en bedrijven".

"We hebben wel begrepen dat die rechtszaak gepland staat om pas in de eerste maanden van 2023 te worden behandeld", zegt Leen Vandezande aan VRT NWS. "Wij werken nu toe naar een invoering op 1 januari. Op dit moment kan je ervan uit gaan dat er nieuwe nettarieven zullen zijn op 1 januari. Wat er nadien gebeurt, zal afhangen van wat de rechtbank beslist."

Meest gelezen