Nederlandse politie wil geen "onveilige acties" boeren, nadat mest op snelwegen werd gestort tegen stikstofbeleid

In Nederland hebben onder meer Rijkswaterstaat en de politie Oost-Nederland de protesterende boeren opgeroepen om te stoppen met deze "onveilige acties". Vanmorgen hadden protesterende boeren tientallen blokkades op en bij snelwegen opgezet door onder meer mest en puin te storten. De acties leidden op sommige plaatsen tot lange files. De boze boeren protesteren al weken tegen het stikstofbeleid van de Nederlandse regering.

Onder meer Rijkswaterstaat en de politie Oost-Nederland roepen de demonstrerende boeren op om te stoppen met protestacties die gevaarlijke situaties opleveren.

In een gemeeschappelijke verklaring schrijven ze dat ze respecteren dat de boeren uiting geven aan hun zorgen "maar met het bewust in brand steken van strobalen, het dumpen van afval, waaronder ook asbesthoudende materialen, en het uitrijden van mest veroorzaken zij schade en onveilige (verkeers)situaties", klonk het.  De politie gaan uitzoeken wie hiervoor verantwoordelijk is. 

Ze schrijven ook dat deze acties "ongelukken en brand kunnen veroorzaken en dat laatste kan vooral met deze droogte verregaande gevolgen hebben, ook belemmert het de hulpdiensten bij het uitvoeren van hun taak". De verklaring komt er nadat de boeren vannacht tientallen blokkades hebben opgesteld op en bij snelwegen door onder andere mest. 

Bij een van de blokkades op de A32 bij Meppel-Noord gebeurde vanochtend een ongeval. Een auto reed er op het puin, niemand raakte gewond. 

Blokkades door puin en mest met files als gevolg

In Nederland waren er vanmorgen op de A1, de A12, de A28, de A30, de A35 en de A50 tientallen blokkades opgezet door boze boeren. Vooral in het midden en het oosten van het land hadden de boeren op verschillende plekken op en bij snelwegen puin gestort.

Het puin was "divers" volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Zo ging het onder meer om hout, zand, mest, hooibalen, autobanden, fietsbanden en huishoudelijk afval zoals "meubels" . Ook werden er hooibalen in brand gestoken.

Onder meer de A1 van Apeldoorn naar Hengelo was dicht door puin en mest op de weg. Daarnaast waren verschillende op- en afritten dicht, bijvoorbeeld op de A12 bij Bunnik, Maarsbergen en Veenendaal-West.

Bekijk hieronder de beelden van het protest van de Nederlandse boeren:

Videospeler inladen...

"Acties gaan te ver"

"De acties gaan te ver", zei een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan persbureau ANP. "Protesteren mag maar binnen de grenzen van de wet. Dat is dit niet. Dit is ook niet de manier om met elkaar verder te komen." Volgens de woordvoerder is het beter om het ongenoegen te bespreken aan de overlegtafel.

Protesteren mag maar binnen de grenzen van de wet (...). Dit is ook niet de manier om met elkaar verder te komen

Woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Intussen worden de blokkades weggewerkt en opgeruimd. Op een aantal plaatsen kan het verkeer opnieuw door. Rijkswaterstaat heeft ook extra weginspecteurs opgeroepen, die ter plaatse voor een veilige situatie moeten zorgen.

De meeste blokkades zijn weggewerkt maar op sommige plaatsen duurt het mogelijk nog een hele dag omdat op plekken waar onder andere mest werd gedumpt, ook het wegdek moet worden gereinigd. Ook op plekken waar er brand is gesticht, moet het asfalt mogelijk worden gerepareerd.

Waarom protesteren de boeren?

Net als in België is in Nederland heel wat te doen rond de stikstofplannen van de regering. Volgens het Nederlandse plan moet de stikstofuitstoot tegen 2030 met 50 procent naar beneden om kwetsbare natuur te beschermen. 

In beschermde natuurgebieden mag volgens de plannen zelfs vrijwel geen uitstoot meer plaatsvinden, in de onmiddellijke omgeving wordt een vermindering van 70 procent opgelegd. 

Vooral landbouwbedrijven worden getroffen, want zij zijn verantwoordelijk voor 40 procent van de uitstoot, vooral van de schadelijke ammoniak. Door de hervormingen zullen heel wat boeren hun bedrijf moeten sluiten. Het dossier leidt ook in Nederland tot politieke hoogspanning en verschillende protestacties. 

Meest gelezen