Roze, ruw en 170 karaat: mijnwerkers in Angola vinden grootste roze diamant van afgelopen 300 jaar

In Angola, in het zuidwesten van Afrika, hebben mijnwerkers de grootste roze diamant van de afgelopen 300 jaar ontgonnen. Het gaat om een ruwe diamant van maar liefst 170 karaat. Dat heeft Lucapa Diamond Company meegedeeld, het Australische mijnbedrijf dat de site exploiteert. De edelsteen zal op een internationale veiling worden verkocht en dan misschien wel naar België komen.

Met trots kondigt de Lucapa Diamond Company haar nieuwste vondst aan: "The Lulo Rose", een zeldzame en zuivere roze diamant, vernoemd naar de mijn in het noordoosten van Angola waar hij gevonden werd. Een "historische vondst" noemt het Australische mijnbedrijf het zelf want er wordt aangenomen dat de steen met zijn 170 karaat één van de grootste roze diamanten is van de afgelopen 300 jaar. 

De Angolese regering, zelf partner van de mijn, is dan ook zeer blij met de ontdekking. "Dit record en de spectaculaire roze diamant die is teruggevonden in Lulo, brengt Angola opnieuw onder de aandacht als een belangrijke speler op het wereldtoneel voor diamantwinning en toont het potentieel en de beloningen voor inzet en investeringen in onze groeiende diamantmijnindustrie", laat de Angolese minister voor Mijnbouw, Diamantino (jawel) Azevedo optekenen.

Het is niet de eerste keer dat er uit die "Lulo alluvial mine" een topdiamant naar boven wordt gehaald. Eerder werd ook de "4th February Stone" er ontdekt, 404 karaat en de grootste diamant die ooit is gevonden in Angola. "The Lulo Rose" mag zich de vijfde grootste diamant uit de mijn noemen en de 27e diamant van 100 karaat en meer.  

Naar België?

De edelsteen zal op een internationale veiling worden verkocht en de kans bestaat dat hij dan naar België komt. "In principe kan iedereen zich daarop inschrijven", weet Tom Neys, woordvoerder van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC). "Maar het is wel zo dat dit soort unieke en complexe stenen bijna altijd naar Antwerpen komen omwille van de complexiteit en het studiewerk dat bij dergelijke steen komt kijken."

Alleen de allerbeste experten zullen zich buigen over deze steen om te kijken wat het potentieel is en het beste scenario zal zijn

Tom Neys, woordvoerder Antwerp World Diamond Centre (AWDC)

"Alleen de allerbeste experten zullen zich buigen over deze steen om te kijken wat het potentieel is en wat het beste scenario zal zijn. Er zijn immers honderden verschillende mogelijkheden hoe je zo'n steen kan slijpen en hoeveel diamanten je ervan kan maken. Dergelijk studiewerk kan soms zes maanden tot een jaar in beslag nemen."

Verwacht wordt dat de steen voor een recordbedrag over de toonbank zal gaan. In 2017 werd in Hongkong nog een diamant van 59,6 karaat verkocht voor 71,2 miljoen dollar. Dat is tot vandaag de hoogste prijs die ooit voor een diamant betaald is.

Meest gelezen