Archieffoto van het pand

Tijdelijke nachtclub in vroegere Fnac-winkel  start rechtszaak tegen Gent: "Vroege sluitingsuur niet wettig"

De tijdelijke nachtclub in de vroegere Fnac-winkel in Gent stelt de stad in gebreke en start een rechtszaak. De club kreeg na veel keuringen de toestemming om tijdens de Gentse Feesten open te blijven tot 4 uur 's morgens. Dat vonden de initiatiefnemers te vroeg, maar doordat ze de vergunning zo laat kregen, konden ze toen geen beroep meer indienen, zegt initiatiefnemer Alain Demeyer. Nu doen ze dat dus wel.

Onder de naam FUBAR worden al jaren feestjes georganiseerd tijdens de Gentse Feesten. Dat gebeurt telkens op andere locaties. Dit jaar werd gekozen voor een pand in de Veldstraat waar vroeger een Fnac-winkel gevestigd was. 

Lang proces om vergunning te krijgen

Maar het verkrijgen van de vergunning was een lang proces, vertelt Alain Demeyer, één van de initiatiefnemers van FUBAR. "De uiteindelijke vergunning met wat kon en wat niet, is laat gecommuniceerd. Daardoor konden we geen beroep meer aantekenen. We zaten toen ook al volop in de voorbereidingen en hadden al heel wat investeringen gedaan waardoor we ook niet meer terug konden."

Tijdens de Gentse Feesten komt het nachtleven in de clubs pas om 1 uur op gang
Alain Demeyer, één van de initiatiefnemers van FUBAR

Met de vergunning kon de nachtclub dus open, maar wel maar tot 4 uur 's morgens. "Tijdens de Gentse Feesten komt het nachtleven in een club pas om 1 uur op gang, als de mensen de pleinen verlaten. Tussen 2 en 6 uur draai je normaal op volle capaciteit. Wij moesten nu al om 4 uur sluiten. Daardoor hebben we enorme financiële schade geleden."

De drie initiatiefnemers stellen de stad nu in gebreke. Volgens hun advocaat was het sluitingsuur niet wettig. Daarom starten ze nu een rechtszaak. "De vorige jaren konden we zonder problemen tot 6 uur openblijven", zegt Demeyer. "Toen de stad Gent die vergunning gaf, wist ze dat 4 uur in de praktijk niet haalbaar was."

Meest gelezen