Europa Press 2022

Topadviseur Orbán stapt op met vlammende ontslagbrief na controversiële uitspraken Hongaarse premier: "Nazi-tekst"

In Hongarije heeft een topadviseur van de uiterst rechtse premier Viktor Orbán ontslag genomen na controversiële uitspraken van de premier. Orbán zei dat hij "geen gemengd ras" wil worden, en dat Europeanen zich zeker niet met niet-Europeanen moeten mengen. Een brug te ver voor één van zijn trouwe medewerkers. Ze vertrekt met een scherpe ontslagbrief. "Dat hebben we nog niet eerder gezien", zegt correspondent Stefan Bos.

Afgelopen zaterdag gaf de Hongaarse, uiterst rechtse premier Viktor Orbán een wel heel opvallende en controversiële toespraak. Hij zei dat hij niet wil dat Europeanen zich mengen met niet-Europeanen. "We willen geen gemengd ras worden", zo klonk het expliciet.

"Orbán wees erop dat Europeanen zich weliswaar met elkaar kunnen vermengen, maar zeker niet met mensen van buitenaf", weet onze correspondent in Hongarije Stefan Bos.

Die uitspraak gaat nu ook finaal te ver voor een van de vertrouwelingen van de Hongaarse premier. Topadviseur Zsuzsa Hegedüs stapt op, en dat doet ze niet stilletjes.

BEKIJK - De Hongaarse premier Orban gaf zaterdag, zoals hij elke zomer doet, een toespraak in RoemenIë, waar een Hongaarse minderheid woont. "We willen wel met elkaar vermengen, maar we willen geen gemengde rassen worden", zei hij.

Videospeler inladen...

In een boze ontslagbrief, die onmiddellijk aan de Hongaarse pers gelekt werd, deelt ze haar verontwaardiging. Ze noemt Orbáns toespraak "een pure nazi-tekst". Zijn uitspraken doen haar denken aan die van Joseph Goebbels, de propagandaminister van Adolf Hitler.

"Dat jij in staat bent om een ​​openlijk racistische toespraak te houden, zou zelfs niet in een nachtmerrie bij me opgekomen zijn", schrijft ze. 

Orbán wees erop dat Europeanen zich weliswaar met elkaar kunnen vermengen, maar zeker niet met mensen van buitenaf

Stefan Bos, correspondent in Hongarije

Druk op Orbán neemt toe

De Hongaarse premier Viktor Orbán krijgt wel vaker de wind van voren, maar dat nu ook een vertrouweling hem zo openlijk de rug toekeert, is opvallend. "Ze is echt jarenlang een belangrijke adviseur van de premier geweest. Ze heeft hem geholpen met de formulering van zijn beleid en ideeën naar een groter publiek toe", weet Bos. 

"Dit is echt iemand vanuit z'n eigen, nauwe groep mensen. Dat hebben we nog niet eerder gezien." 

De druk op de Hongaarse premier lijkt zo alleen maar verder toe te nemen. Dat heeft volgens Bos met een aantal zaken te maken. "Allereerst wordt zijn retoriek toch wel als extreem beschouwd, ook door mensen binnen zijn nauwe groep", weet Bos. Vanuit de Joodse gemeenschap is de druk op de premier om zich te distantiëren van zijn uitspraken groot.

Buiten Hongarije is de kritiek minstens even scherp. "We zijn allemaal deel van hetzelfde ras, het menselijk ras", zegt vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. "Racisme is een giftige politieke uitvinding. Er zou geen plaats voor mogen zijn in Europa, waar diversiteit onze kracht is."

Allereerst wordt zijn retoriek toch wel als extreem beschouwd, ook door mensen binnen zijn nauwe groep

Stefan Bos, correspondent in Hongarije

"Daarnaast speelt natuurlijk ook mee dat de mensen die met Orbán samenleven, ook de groeiende onrust in de samenleving zien", gaat Stefan Bos verder. "Nadat de premier bijvoorbeeld had gezegd dat de belasting voor ondernemers met vier of vijf keer verhoogd moet worden. " Ook in Hongarije is de inflatie op dit moment enorm hoog.

Daarbij komt dat de regering van Orbán miljarden van de Europese Unie misloopt. "Dat geld zou de situatie kunnen verzachten", zegt Bos. Maar Hongarije krijgt het niet, omdat de EU bezorgd is over wat wordt gezien als schendingen van de rechtstaat en corruptie." 

Dochter van Holocaustoverlevenden

Orbán heeft intussen zelf gereageerd op de ontslagbrief van zijn topadviseur. Hij zegt dat hij niet antisemitisch is en dat zijn regering afstand neemt van racisme. "Het probleem is dat hij zoiets zegt, maar even later ook weer totaal andere dingen roept", aldus Bos.

Dat lijkt ook de voormalige topadviseur Hegedüs te denken. Na de reactie van Orbán schrijft ze meteen een tweede brief, waarin ze de ervaringen van haar ouders, beiden Holocaustoverlevenden, aanhaalt. "Anderen zijn gestorven, omdat te veel mensen stil bleven toen haat voor het eerst de kop opstak", klinkt het hard.

Meest gelezen