Belgische winkel van Amazon op komst, maar die zal niet Amazon.be heten

De Amerikaanse webwinkel Amazon werkt aan een Belgische versie. Ergens in "de komende maanden" wordt amazon.com.be gelanceerd, bevestigt het bedrijf zelf. Tot nu konden Belgen wel al terecht in bijvoorbeeld de Duitse of Nederlandse webwinkel van Amazon.

Belgische klanten kunnen al langer in hun eigen taal bij Amazon terecht. Sinds 2003 bestaat de Franse webwinkel Amazon.fr, sinds 2016 was het Duitse Amazon.de ook in het Nederlands te raadplegen en in 2020 ging bij onze noorderburen Amazon.nl online. De eerste Belgische bestelling gebeurde zelfs al in juni 2002. "Miljoenen Belgische klanten winkelen al jaren op de Amazon-webshops overal ter wereld", zegt het bedrijf.

Door ook in België een eigen platform te lanceren wil Amazon "met een lokale shop een grote meerwaarde bieden", zegt Eva Faict. De Belgische was in het verleden onder meer al betrokken bij de lancering van de Turkse en Nederlandse webwinkels en leidt nu als "country manager" de Belgische webwinkel.

Geen amazon.be

Die zal te vinden zijn onder de domeinnaam amazon.com.be. Het meer logische amazon.be is namelijk al jarenlang in handen van verzekeraar Baloise. Of er tussen beide partijen onderhandelingen zijn geweest, daar wil Amazon niets over kwijt. "Wij geloven dat amazon.com.be een fantastische domeinnaam is", zegt Faict. "We hebben er vertrouwen in dat de klanten ons zullen vinden. Tot nu toe hebben ze ons zelfs over de grens kunnen vinden."

Concretere informatie over de lancering en met welk aanbod die zal gebeuren, zijn er voorlopig niet. "Alles zal gefinetuned zijn voor de Belgische klant", luidt het wel. Daarnaast zal er ook een specifieke klantendienst zijn.

Zolang we trouw blijven aan ons aanbod en luisteren naar onze klanten, zullen die ons blijven vinden

Eva Faict van de Belgische Amazon

Met name in Wallonië is Amazon met zijn Franse website al een gevestigde waarde op de e-commercemarkt. In Vlaanderen zal Amazon moeten opboksen tegen de Nederlandse webwinkels bol.com en Coolblue. "Wij houden ons niet te veel bezig met concurrentie", zegt Faict daarover. "De klant staat bij ons centraal. Zolang we trouw blijven aan ons aanbod en luisteren naar onze klanten, zullen die ons blijven vinden."

Al meer dan 20 webshops van Amazon

Amazon gaat nu op zoek naar Belgische kmo's om hun producten aan te bieden op de nieuwe Belgische webwinkel. Zij kunnen zich registreren op sell.amazon.com.be. Momenteel verkopen al meer dan 1.000 Belgische kmo's via een of meerdere van de 21 buitenlandse webshops van Amazon.

In februari had Amazon al aangekondigd dat het zijn eerste Belgische bezorgcentrum zal openen in Antwerpen, waar pakjes vanuit sorteercentra in de buurlanden zullen worden verwerkt. Dat zou in de herfst openen. Eigenlijke leveringen zal Amazon niet op zich nemen. Daarvoor blijft het concern samenwerken met zijn bestaande onafhankelijke bezorgpartners, zoals bpost.

Meest gelezen