India, vele doden door blikseminslagen
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bliksem doodt deze week bijna 50 mensen in India: "Door klimaatverandering steeds meer blikseminslagen"

In India, in de deelstaat Uttar Pradesh, zijn er deze week al 49 mensen gedood door de bliksem, dat heeft de politie gemeld. Afgelopen jaar kwamen er sinds april zo al 750 mensen om het leven. Het hoge dodental heeft de regering aangezet om nieuwe veiligheidsrichtlijnen bij onweersbuien uit te schrijven. Volgens wetenschappers komen blikseminslagen in India steeds vaker voor door klimaatverandering en luchtvervuiling.

In een dorp in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh kwamen vandaag nog 7 mensen om het leven door bliksem, zei de politie. Het waren boeren die beschutting hadden gezocht onder bomen tijdens een moessonregen. Ze waren op slag dood. Daardoor loopt het totaal aantal dodelijke slachtoffers in deze deelstaat op tot 49. 

In het oosten van de deelstaat Bihar kwamen de afgelopen twee dagen 20 mensen om het leven door blikseminslagen en in de staat Madhya Pradesh, centraal gelegen in India, werden eerder deze maand 16 mensen gedood door de bliksem. 

"Bijna 750 doden door bliksem sinds april"

"Zo heeft de bliksem sinds april bijna 750 mensen in heel India gedood", zei kolonel Sanjay Srivastava van de organisatie "Lightning India Resilient Campaign". Hij werkt samen met de Indiase meteorologische dienst. 

India, vele doden door blikseminslagen
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Momenteel is het moessonseizoen in India, dat start in juni en houdt aan tot september. Er valt daardoor zeer veel regen en door het extreme weer vallen er ook dodelijke slachtoffers. Maar afgelopen periode kwamen er toch zeer veel mensen om het leven door blikseminslagen.

Er sterven steeds meer mensen door bliksem. Terwijl dit net de tijd is waarin mensen (meestal) sterven door overstromingen 

Woordvoerder van de deelstaatregering Uttar Pradesh

"Er sterven steeds meer mensen door bliksem, dan door incidenten gelinkt aan de zware regenval. Terwijl dit net de tijd is waarin mensen normaal eerder sterven door overstromingen of andere incidenten gerelateerd aan de regen", zei een woordvoerder van de deelstaatregering Shishir Singh. 

Volgens de overheid vallen er jaarlijks zeker 2.500 dodelijke slachtoffers door blikseminslagen. Vele indiërs werken als boer op het land en worden daardoor makkelijker getroffen. 

India, vele doden door blikseminslagen
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Steeds meer bliksems door klimaatverandering"

Maar de laaste 50 jaar komen blikseminslagen steeds vaker voor in India, dat blijkt uit onderzoek van RMSI.  De opwarming van de aarde speelt een belangrijke rol in het stijgende aantal blikseminslagen, volgens de directeur-generaal van het Centrum voor Wetenschap en Milieu, Sunita Narain. "Een temperatuurstijging van 1 graad Celsius verhoogt het aantal bliksems met 12 procent."

Een temperatuurstijging van 1 graad Celsius verhoogt het aantal bliksems met 12 procent

Onderzoeksorganisatie RMSI

Srivastava zei voorts dat ontbossing, vervuiling en het verminderen van watermassa's allemaal bijdragen aan de klimaatverandering. Door deze factoren wordt het aardoppervlak warmer, waardoor het meer vatbaar wordt voor blikseminslagen.

De directeur van de Meteorologische Afdeling, JP Gupta, treedt Srivastava  bij. Volgens de directeur zijn onweer en bliksem ook dit jaar toegenomen door de hogere vervuiling.

"Hoge grondtemperaturen leiden tot verdamping van waterlichamen die vocht aan de atmosfeer toevoegen. De aanwezigheid van aerosolen als gevolg van luchtvervuiling creëert dan weer gunstige omstandigheden voor onweerswolken om bliksemactiviteit te veroorzaken", duidde Gupta.

De Indiase overheid heeft naar aanleiding van de vele doden nieuwe veiligheidsvoorschriften gepubliceerd waarin staat wat mensen moeten doen bij onweerbuien en bliksem. Voorts roepen ze de mensen op om  zeer voorzichtig te zijn tijdens onweersbuien.

Onweer India
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen