Burgemeester Merchtem reageert op sluiting zomerbar Zanzibar: “Klagers zijn blijkbaar erg machtig”

Burgemeester van Merchtem Maarten Mast (Open VLD) heeft gereageerd op de sluiting van de pop-upbar Zanzibar. Die moet na twee maanden alweer dicht nadat een buurtbewoonster naar de Raad van State trok omdat de bar voor te veel overlast zorgt. De Raad van State geeft haar gelijk. “Erg jammer, want de bar houdt zich aan alle strenge eisen die zijn opgelegd”, zegt burgemeester Mast.

De pop-upbar Zanzibar in Merchtem mag niet meer uitgebaat worden, zo blijkt woensdag uit een beslissing van de Raad van State. Een buurtbewoonster was naar de Raad gestapt, omdat de bar geluids- en verkeersoverlast zou veroorzaken in de buurt. De Raad van State gaf haar gelijk.

“Het is niet duidelijk wat er fout gelopen is”, reageert burgemeester Maarten Mast. “Wij hebben de organisatie de nodige vergunningen gegeven op basis van de pop-upwetgeving. Er zijn ook strenge eisen opgelegd en een geluidsbeperking ingevoerd van 85 decibel. De openingsuren zijn ook zeer streng, de Zanzibar is maar tot 1 uur ’s nachts open. Er zijn ook geregeld evaluatievergaderingen geweest met politie en buurtgemeente Londerzeel. Maar toch heeft één bewoonster overlast en heeft de Raad van State haar gelijk gegeven.”

Volgens mij is er geen plek waar er minder hinder kan zijn
Burgemeester Maarten Mast (Open VLD)

De Zanzibar ligt aan de Dahliastraat in Steenhuffel, tussen de velden en de weiden. “Ik denk dat er geen plek bestaat waar er minder hinder kan zijn. De Zanzibar ligt op 100 meter van het dichtstbijzijnde huis. 85 decibel is helemaal niet luid. Ik krijg soms zelfs commentaar dat mensen de muziek niet horen. Eénmaal je de bar verlaat, heb je geen geluidsoverlast meer. Maar blijkbaar heeft de dame niet alleen last van de muziek maar ook van de aanrijdende auto’s, van mensen die achteraf in goed humeur aan het babbelen zijn of aan het roepen zijn”, aldus de burgemeester. 

Feestgemeente

Hij betreurt het dan ook dat de zomerbar nu verplicht moet sluiten. “Ik vind het zeer spijtig en een zeer slechte wending in onze wetgeving. Merchtem is een feestgemeente en we doen er alles aan om de mensen wat vertier te geven. De mensen werken hard en ze willen ook eens iets anders doen. Maar blijkbaar overal waar een kermis, een zomerbar of zelf een trouwfeest is, heb je een klager en blijkbaar zijn die zeer machtig”, besluit Maarten Mast.  

Zanzibar is dit jaar op 27 mei opengegaan, en zou normaal gezien nog tot 3 september open zijn. De uitbaters zijn voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Meest gelezen