De Berliner Dom in het donker
2022 Getty Images

Alleen nog koud douchen en geen verlichte monumenten meer: Duitse steden gaan in spaarmodus om gastekort af te wenden

Steeds meer Duitse steden nemen maatregelen om hun energieverbruik te verminderen. Dat is nodig om te vermijden dat het land deze winter geconfronteerd wordt met gastekorten. Onder meer in Berlijn en Hannover worden de gevolgen van de gascrisis zo wel erg zichtbaar.

Toeristen die een nachtelijke wandeling maken doorheen Berlijn, kunnen voortaan maar beter een zaklamp meenemen. Want ongeveer tweehonderd monumenten en historische gebouwen, waaronder de Overwinningszuil, het slot Charlottenburg en het stadhuis, worden niet meer verlicht 's nachts. Dat maakte het Berlijnse stadsbestuur donderdag bekend. 

Met de maatregel wil de stad besparen op het energieverbruik van de 1.400 schijnwerpers die worden gebruikt om de monumenten te verlichten. Eerder al verlaagde Berlijn onder meer de temperatuur van de verwarmde buitenzwembaden met twee graden.

"Met het oog op de oorlog in Oekraïne en de Russische dreiging voor het energiebeleid is het belangrijk dat we zo zorgvuldig mogelijk met onze energie omspringen", zegt Betinna Jarasch (Groenen), Berlijns senator voor Milieu.

Koude douche

Hannover gaat zelfs nog een stapje verder. In publieke gebouwen, zoals openbare zwembaden en sportcentra, kan voortaan geen warme douche meer genomen worden. De fonteinen in de stad worden uitgeschakeld en het stadhuis en musea worden 's nachts niet meer verlicht.

Daarnaast gaat de verwarming in openbare gebouwen uit tot 1 oktober. Nadien geldt er een maximumtemperatuur van 20 graden. Daarbij wordt wel een uitzondering gemaakt voor scholen, ziekenhuizen en bejaardencentra.

Het zal niet meer zo comfortabel zijn, maar iedere kilowattuur telt
Belit Onay, burgemeester van Hannover

De stad wil met de maatregelen haar inwoners het goede voorbeeld geven. "Het zal niet meer zo comfortabel zijn, maar iedere kilowattuur telt", stelt burgemeester Belit Onay (Groenen). "Onze prioriteit moet liggen bij het beschermen van de kritieke infrastructuur." 

Ook andere steden nemen maatregelen. Zo kondigde ook München aan zijn fonteinen en de verlichting op het Marienplatz-plein 's nachts te zullen uitschakelen. In het stadhuis is er alleen nog koud water. De stad Neurenberg sluit ondertussen drie van zijn vier overdekte stadszwembaden.

BEKIJK - Ook in het Beierse Augsburg gaat de verlichting van de monumenten uit:

Videospeler inladen...

Gasafhankelijkheid

De Duitse steden komen daarmee tegemoet aan het Europese voornemen om het gasverbruik te verminderen met 15 procent. Dat kwamen de EU-landen dinsdag overeen. Zo willen ze voorkomen dat huishoudens, belangrijke bedrijven en ziekenhuizen deze winter geconfronteerd worden met energietekorten.

Vooral in Duitsland is die bezorgdheid groot, want het land is zeer afhankelijk van Russisch gas. De verminderde gasleveringen via pijpleiding Nordstream 1 zorgen er al weken voor zenuwachtigheid. Om de winter door te komen zouden de Duitse gasreserves in november voor 95 procent gevuld moeten zijn. Op dit moment staat de teller slechts op 67 procent.

Duits minister van Economie en Klimaat Robert Habeck, die geprezen wordt voor zijn eerlijke communicatie, waarschuwde donderdag nog dat Duitse gezinnen de komende maanden honderden euro's meer zullen moeten betalen voor hun gasfactuur. "De uitdagingen zijn enorm, we kijken aan tegen onze grootste energiecrisis ooit", aldus Habeck.

Meest gelezen