Jonas Roosens

Derde weekend Tomorrowland in Boom van start

Het derde weekend van het dancefestival Tomorrowland in Boom start vandaag. Omdat het festival twee jaar niet kon doorgaan door corona, kreeg de organisatie de toestemming voor drie weekends. Buurtbewoners op de wekelijkse markt in Boom reageren verdeeld.

Door de coronacrisis zijn festivals twee jaar lang niet kunnen doorgaan en dat was voor Tomorrowland in Boom niet anders. Ter compensatie mocht de organisatie in 2022 een derde weekend toevoegen. Dat weekend gaat straks van start en zo'n 38.000 kampeerders zullen dan op de camping aankomen. Tijdens dat laatste weekend worden nog zo'n 200.000 festivalgangers verwacht. 

"Boenke boenke"

Een derde weekend betekent ook een week langer overlast voor buurtbewoners. De reacties op de wekelijkse markt in Boom zijn gemengd. "Je kan niet slapen, dus leuk is dat niet", vertelt een buurtbewoonster op de markt. "Ik heb daar helemaal geen last van. In de verte hoor je precies alsof er donder op komst is, maar voor de rest niets", vult een andere bewoner aan. 

"Het is wel altijd "boenke boenke", maar zo wordt Boom ook wel op de kaart gezet. Boom leeft veel meer tijdens die weken. Alleen de mobiliteit is wat lastig dan", klinkt het.

Klimaatconferentie

Tomorrowland is daarnaast meer dan feesten en dancemuziek. Vandaag vond er op het terrein een conferentie plaats die jongeren ertoe wil aanzetten om zorg te dragen voor het milieu en het klimaat. 

We zijn ons bewust van de ecologische voetafdruk van zo'n groot festival
Organisator Joris Beckers

"We zijn ons bewust van de ecologische voetafdruk die we met zo'n groot festival, dat tijdelijk wordt opgebouwd, achterlaten", zegt organisator Joris Beckers. "Er is dan veel vrachtverkeer en energieverbruik en die pijnpunten hebben we nu in kaart gebracht, zodat we ook gerichte acties rond duurzaamheid kunnen ondernemen."

Aan de "Love Tomorrow Conference" namen zo'n 4.000 mensen deel. Ze bogen zich samen met verschillende sprekers over duurzaamheidsthema's. De gesprekken werden ook online gestreamd en door tienduizenden mensen gevolgd.

Meest gelezen