Huis kopen? Jongeren moeten nu al gemiddeld 57.000 euro eigen middelen kunnen ophoesten

Een jongere die tegenwoordig een woning wil kopen in ons land moet al gemiddeld bijna 57.000 euro eigen middelen kunnen ophoesten. Dat blijkt uit een studie van de Nationale Bank. In de jaren voor de coronacrisis lag dat bedrag onder de 40.000 euro. Voor jonge kopers zonder groot vermogen betekent dat in de praktijk vaak (te) zwaar lenen of toch maar een kleiner, minderwaardig huis aanschaffen.

Het grafiekje van de Nationale Bank zegt eigenlijk genoeg: een "eerste koper" moet nu gemiddeld zo'n 57.000 euro eigen inbreng hebben om een huis te kunnen kopen. 5 jaar geleden was dat nog minder dan 40.000 euro. 

"Dat is voor een deel het gevolg van het feit dat de Nationale Bank de banken de voorbije jaren heeft verplicht om meer zekerheden te nemen", legt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, uit. "De woningprijzen in België zijn sterk gestegen en misschien zelfs te duur geworden. Dan bestaat het risico dat het onderpand van de banken, de huizen zelf dus, in de toekomst in waarde zullen dalen. Om dat risico te verkleinen, eist men bij elke lening nu ook meer cash op tafel."

Moeilijk voor lagere inkomens

Al decennialang stijgen de woningprijzen. In vergelijking met 1973 betalen we gemiddeld nu maar liefst 15 keer meer voor een huis, zo leren de cijfers. Pas je dat aan voor de inflatie is dat nog altijd het drievoud van toen. 

Maar de woningprijzen zijn de laatste jaren nog sneller toegenomen. Tussen eind 2019 en eind 2021 stegen de prijzen zelfs met meer dan 16 procent. Daardoor krijgen in de eerste plaats jongeren zonder familie die wat financieel kan helpen of mensen met lagere inkomens het moeilijker, ziet de Nationale Bank. 

Als zij een huis willen kopen, moeten zij vaker dan vroeger een lening afsluiten met een hogere terugbetalingslast (dat is het percentage van het inkomen dat naar de terugbetaling van de lening gaat). Zeker in steden als Brussel, Gent, Leuven en Brugge loopt die last op tot boven de 40 en zelfs 50 procent van het inkomen. 

Beluister hier het hele gesprek met Peter Vanden Houte in "De ochtend" op Radio 1:

Vaak is het voor die groep mensen enkel haalbaar om een woning te kopen van een lagere kwaliteit of een huis dat minder goed gelegen is. "Als je een woning moet kopen die minder goed geïsoleerd is en je belandt in een energiecrisis, zoals we die nu kennen, stijgen de energiekosten", merkt Vanden Houte bovendien op. "En dan neemt daar het risico op wanbetaling weer toe." Een woning kopen verder van een stad kan dan weer extra kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld om te pendelen naar het werk.

Afkoeling?

Zou de woningmarkt dan niet stilaan beginnen afkoelen, nu de rente weer wat stijgt? In Zweden bijvoorbeeld dalen de prijzen al. "De Zweedse centrale bank verwacht inderdaad dat de woningprijzen tegen eind 2024 met 16 procent zullen dalen", beaamt Vanden Houte. "Dat is een serieuze correctie. Maar de Zweedse markt is in het verleden ook altijd wat volatieler geweest."

Toch denkt hij dat we ook hier een - wellicht iets beperktere - correctie van de prijzen mogen verwachten. "De notarisbarometer stelt voor het tweede kwartaal al vast dat de prijzen nog nauwelijks zijn gestegen. Dan zie je dat die markt toch al wat afkoelt."

Meest gelezen