De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman bij de Franse president Macron.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Gas belangrijker dan moord? Franse president Macron ontvangt Saudische kroonprins voor omstreden diner

Rond deze tijd dineert de Franse president Emmanuel Macron met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De ontmoeting is omstreden en maakt deel uit van het eerste officiële bezoek van de prins aan de EU sinds de moord op de kritische journalist Khashoggi. Op de agenda? De Franse gasbevoorrading, en mensenrechten.

Sinds de moord op de kritische, Saudische journalist voor The Washington Post Jamal Khashoggi zijn de relaties tussen Saudi-Arabië en het Westen op z'n zachtst gezegd gespannen. Zo'n vier jaar geleden werd de journalist op de Saudische ambassade in Turkije vermoord en in stukken gehakt. 

Turkije, de VS en Europese landen houden mensen uit de omgeving van kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk voor de dood van Khashoggi.

Toch is die Saudische kroonprins nu weer welkom op het presidentieel paleis van de Franse president Emmanuel Macron. Voor bin Salman is het de tweede halte, na Griekenland, van zijn eerste officiële bezoek aan de Europese Unie sinds de moord op Khashoggi. 

 Kroonprins bin Salman bij de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis.

Het staatsbezoek bij Macron is dus controversieel en krijgt heel wat kritiek van verschillende politici en mensenrechtenorganisaties. Zij keuren vooral het gespreksonderwerp tussen de twee leiders af. Het bezoek staat namelijk niet alleen maar in het teken van mensenrechten, het draait ook om business.

Saudi-Arabië is namelijk een belangrijke producent van olie. Nu Rusland de gas- en olieleveringen aan Europa steeds meer terugschroeft, moeten Europese landen op zoek naar andere producenten.

Gas of principes?

Volgens de Franse premier Elisabeth Borne kunnen de Fransen erop rekenen dat Macron zijn bezorgdheid over mensenrechten aankaart bij de Saudische kroonprins, terwijl hij ook de Franse energiebevoorrading probeert veilig te stellen.

BEKIJK - De Franse president Macron ontvangt de Saudische kroonprins bin Salman voor een diner.

Videospeler inladen...

"Uiteraard gaat het er niet om onze principes overboord te gooien. Het gaat er niet om onze inzet voor de mensenrechten in twijfel te trekken. De president zal zeker de gelegenheid krijgen om hierover met de heer Mohammed bin Salman te spreken," zegt Borne. 

Al voegde ze daar meteen aan toe: "In een context waarin we weten dat Rusland de gasleveringen inperkt, dreigt in te perken en dan opnieuw inperkt, en waarin er spanningen zijn over de energieprijzen, denk ik dat de Fransen het niet zouden begrijpen als we niet zouden praten met de landen die precies die energie produceren." 

Ik denk dat dat de Fransen het niet zouden begrijpen als we niet zouden praten met de landen die energie produceren

Elisabeth Borne, premier van Frankrijk

Het bezoek van de Saudische kroonprins aan Frankrijk maakt deel uit van een groter charmeoffensief van Saudi-Arabië, dat de relaties met het Westen opnieuw wil herstellen. 

Vorige maand streek de kroonprins de plooien nog glad met Turkije. Na een bezoek kondigden bin Salman en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog "een nieuwe periode van samenwerking" aan. De handelsrelaties tussen de twee landen zijn versoepeld.

Twee weken geleden ontmoette de Amerikaanse president Joe Biden de kroonprins in Jeddah, in Saudi-Arabië. Na de drie uur durende vergadering met bin Salman zei Biden dat hij wel degelijk over de vermoorde journalist heeft gepraat. "Ik heb hem gezegd dat hij volgens mij wel verantwoordelijk is voor de moord op Khashoggi", aldus Biden. De twee bespraken ook enkele economische en veiligheidskwesties.

BEKIJK - Het is de olie die Biden naar Saudi-Arabië brengt:

Videospeler inladen...

Wie was Jamal Khashoggi?

De Saudische journalist Jamal Khashoggi is verdwenen toen hij in oktober 2018 documenten ging afhalen op het Saudische consulaat in de Turkse grootstad Istanbul. Uit afgeluisterde gesprekken is gebleken dat hij daar vermoord is en zijn lichaam in stukken is gehakt om de sporen uit te wissen. Het lichaam is nooit teruggevonden.

Khashoggi -die onder meer werkte voor de Amerikaanse kwaliteitskrant "The Washington Post"- was erg bekend en stond zelfs niet eens zo vijandig tegenover de Saudische monarchie, maar hij kon het wel niet vinden met de machtige kroonprins Mohammed bin Salman. Turkije, maar ook de VS en Europese landen houden mensen uit de omgeving van kroonprins Mohammed verantwoordelijk voor de moord op Khashoggi. In Saudi-Arabië zijn een aantal "kleine garnalen" veroordeeld tot celstraffen, maar hoger geplaatsten gingen vrijuit.

Meest gelezen