Foto: UZA

UZA-verpleegkundigen kunnen thuiswerken dankzij nieuwe MRI-toestellen

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) heeft nieuwe MRI-toestellen in dienst genomen die vanop afstand bediend kunnen worden. Daardoor kunnen verpleegkundigen meerdere toestellen tegelijk bedienen en op termijn ook thuiswerken. Dat is een primeur in België, aldus het UZA.

Afgelopen coronaperiode zijn de ziekenhuizen geconfronteerd geweest met personeelstekorten door ziekte. Daardoor moest andere zorg vaak worden uitgesteld, en dat merkten ze in het UZA ook op de afdeling radiologie. “De planning voor MRI-onderzoeken staat erg onder druk met wachttijden voor patiënten die oplopen van vier tot tien weken”, zegt Filip Deferme, hoofdverpleegkundige en coördinator radiologie. “We willen voorkomen dat we patiënten moeten opbellen om een onderzoek te moeten uitstellen wegens een tekort aan personeel.”

Daarom heeft de afdeling radiologie nu haar MRI-centrum vernieuwd met drie nieuwe toestellen die gebruikmaken van de laatste technologie wat betreft artificiële intelligentie. Daarbovenop wordt er met een soort “virtuele cockpit” gewerkt, waardoor de toestellen vanop afstand bediend kunnen worden en waarbij het gespecialiseerde personeel ook meerdere toestellen tegelijk kan bedienen.

Als iemand een coronabesmetting heeft, maar geen symptomen, kan die het toestel van thuis bedienen
Filip Deferme, hoofdverpleegkundige en coördinator radiologie UZA

Op die manier is er op termijn ook thuiswerk mogelijk. “We weten niet wat het najaar nog gaat brengen met corona. Als iemand dan een COVID-besmetting heeft, maar geen symptomen, is er wel de mogelijkheid om thuis het toestel te bedienen”, zegt Deferme.

Volgens Deferme zal de patiënt niet merken dat het toestel vanop een andere locatie bediend wordt. “De gespecialiseerde verpleegkundigen en medische beeldvormers houden zich gericht bezig met het toestel, maar ander zorgpersoneel zal zich dan ontfermen over het zorgproces van de patiënt, zoals de patiënt uit de wachtkamer halen, installeren op de onderzoekstafel en de nazorg", aldus Deferme.

"Uniek in België"

De MRI-scan werkt op basis van krachtige magneetvelden en radiofrequente golven, en dus niet met de klassieke röntgenstraling. De MRI-scan is daardoor ook een mogelijk alternatief voor beeldvorming bij kinderen, zwangere vrouwen en patiënten die regelmatig een onderzoek ondergaan.

Het UZA voert jaarlijks zo'n 18.000 MRI-scans uit. De nieuwe toestellen zouden tot betere en meer nauwkeurige diagnoses voor patiënten leiden. Volgens het UZA zijn ze het eerste ziekenhuis in België dat het mogelijk maakt om meerdere onderzoeken tegelijk uit te voeren en vanop afstand.

BEKIJK - "De personeelsnood in alle ziekenhuizen is een gigantisch probleem met een duidelijke impact op de activiteit", zegt Marc Peeters (ceo UZA). "Door deze technologie in te schakelen, kunnen we meerdere onderzoeken gelijktijdig doen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen