Facebook militair domein Lombardsijde

Nieuwpoort vraagt Belgisch leger om geen loden kogels meer te gebruiken tijdens oefeningen

Schepen van milieu in Nieuwpoort, Kris Vandecasteele (CD&V), vraagt defensie om kogels zonder lood te gebruiken voor schietoefeningen op zee. Die zijn minder vervuilend. De schepen reageert daarmee op het nieuwe actieplan van de regering om zwerfvuil aan te pakken aan zee. 

Deze week kondigde federaal minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een actieplan aan om zwerfvuil aan en op zee aan te pakken. Het plan bevat 25 actiepunten. Eén van de nieuwe regels is een verbod op vislood voor hengelaars. Maar die stof zit even goed in de kogels die defensie nu gebruikt voor oefeningen, zoals bij het militair domein van Lombardsijde, en ook die komen in zee terecht, vindt Kris Vandecasteele in Nieuwpoort: "Ik had graag gezien in dat plan dat die loden kogels niet meer zouden gebruikt worden. Eens die in zee terecht komen, worden die niet opgeruimd. Als de hengelaars geen lood meer mogen gebruiken, dan vind ik dat dat ook zo moet zijn voor de militairen."

Alternatieve schietoefeningen

De schepen van Nieuwpoort heeft er begrip voor dat er in en rond Nieuwpoort soms militaire schietoefeningen worden gehouden maar hij stelt ook alternatieven voor zodat kogels met lood kunnen geweerd worden: "Ze mogen natuurlijk oefenen in onze buurt. De militairen moeten hun materiaal leren kennen maar misschien kunnen ze dat doen met kogels zonder lood of zelfs elektronisch, zoals via simulaties. Ik denk dat er genoeg alternatieven zijn om die oefeningen te houden", zegt Vandecasteele.

Ook minister van de Noorzee Vincent Van Quickenborne reageert op de situatie. "Onderzoek heeft uitgewezen dat er alternatieven bestaan voor vislood, ze zijn alleen duurder. Voor Defensie is dat een ander verhaal. Het achterblijven van restanten van schietoefeningen in zee is nu verre van een ideaal scenario, maar de Noordzee is de enige plaats waar Defensie voldoende ruimte heeft om nieuwe zaken te testen", zegt hij. 

Van Quickenborne plant ook een overleg in met minister van Defensie Dedonder over het opruimen en het voorkomen van achtergebleven munitie van militaire shietoefeningen. 

Meest gelezen