Caroline van der Plas
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Leider Nederlandse BoerBurgerBeweging zet stap terug na doodsbedreigingen 

In Nederland gaat Caroline van der Plas, leider van de BoerBurgerBeweging (BBB) en Tweede Kamerlid, de komende periode niet meer in de media verschijnen. Dat heeft ze op Twitter laten weten. Van der Plas krijgt ernstige bedreigingen. Boze boeren protesteren al wekenlang tegen het stikstofbeleid van de regering en deze acties krijgen steeds meer kritiek. Deze ochtend werden opnieuw verschillende blokkades opgezet door de boeren.

"Ik zit thuis vanwege doodsbedreigingen aan mijn kantoor, over de doodsbedreigingen kan ik niet veel zeggen, maar ik kan zeggen dat ze niet mals zijn. Ze hebben het over de kogel en dat soort dingen", dat zei de Nederlandse BBB-leider Van der Plas in een filmpje op Twitter.

Voorts vertelde ze dat ze zich niet laat tegenhouden, maar even geen werkbezoeken en televisie meer gaat inplannen. Ze zet haar werk als Kamerlid wel verder. 

"Kennelijk wordt BBB te groot in de peilingen en vinden mensen dan dat ze haat over je heen mogen storten", zei van der Plas aan persbureau ANP. "De anti-boerlobby of de anti-BBB-lobby draait op volle toeren. De haatberichten nemen in hevige mate toe."

Van der Plas zei gisteren, na de blokkades van de boeren, achter alle protesten te staan die "binnen de wet" vallen. Wel riep ze de boeren op om te stoppen met acties die gevaar opleveren voor mens en omgeving.

Archieffoto boerenprotest Nederland

Opnieuw blokkades met asbest en mest

Zowel vannacht als vanmorgen werd er door boze boeren opnieuw puin gedumpt op de Nederlandse wegen, verschillende wegen werden daardoor tijdelijk afgesloten. 

Op de A7 tussen Groningen en Drachten, gebeurde omstreeks 2.45 uur een ongeval met meerdere voertuigen door de blokkade, daar lagen onder meer autobanden op de weg. Niemand raakte gewond.

Een uur later gebeurde opnieuw een ongeval ter hoogte van Frieschepalen. Op de A7 is er nog steeds verkeershinder door de blokkades. 

Op de A7 ter hoogte van Medemblik werd asbest gestort, meldde Rijkswaterstaat. Er werden onder meer strobalen in brand gestoken, pas wanneer de brand werd geblust, stelde men vast dat er ook asbest was gedumpt." Ook hier is een deel van de A7 nog steeds afgesloten.

Het is niet duidelijk om hoeveel asbest het gaat en hoelang het opruimen gaat duren

Woordvoerder Rijkswaterstaat

BEKIJK - Boze boeren staken opnieuw hooibalen in brand en dumpten mest en asbest op meerdere plekken:

Videospeler inladen...

Er werd gisteren door de boeren ook asbest gestort op de A1 richting Apeldoorn, daardoor was de snelweg afgesloten tussen Voorst en knooppunt Beekbergen. Het asbest moest worden opgeruimd, dat verliep met vertraging, maar de A1 is er intussen weer vrij. 

Afgelopen nacht heeft er zich ook op andere plekken "het een en ander gespeeld", zei de woordvoerder van Rijkswaterstaat nog. Zo zouden er op de A50 bij Apeldoorn strobalen zijn aangestoken in de berm. Tussen Meppel en Heerenveen zouden verschillende op- en afritten afgesloten zijn door hooibalen, die in donker plastic gewikkeld werden. "Levensgevaarlijk in het donker", zei de woordvoerder daarover. Ook hier zijn de wegen opnieuw vrij. 

Ook gisteren blokkades

"Er kan plotseling op elke plek afval worden gedumpt en dit kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties", zo waarschuwt de politie Noord-Nederland de mensen die nog de weg op moeten. Ook Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers dat er gedurende de dag weer allerlei acties kunnen plaatsvinden. "Vooral in bepaalde delen van het land, zoals het oosten en het noorden. Maar het is heel onvoorspelbaar, dus wees daar bedacht op als je de weg op gaat."

Gisteren blokkeerden boze boeren ook al verschillende snelwegen door onder meer mest, hooi en asbest te storten. Er werden ook op verschillende plaatsen hooibalen in brand gestoken. Door de blokkades gebeurde er gisteren een ongeluk op de A32 bij Meppel, niemand raakte gewond.

Onder meer Rijkswaterstaat en de politie Oost-Nederland riepen de demonstrerende boeren op om te stoppen met protestacties die "onveilige situaties" opleveren.

De boeren zijn al weken aan het protesteren omdat ze tegen het stikstofbeleid zijn van de Nederlandse regering. 

Archieffoto boerenprotest Nederland
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen