Formula Electric Belgium

Studenten KU Leuven en Thomas More bouwen volledig zelfrijdende elektrische racewagen

Studenten van de universiteit van Leuven en van de hogeschool Thomas More uit Mechelen hebben voor het eerst een volledig zelfrijdende elektrische racewagen gebouwd. De racewagen werd voorgesteld bij DronePort in Sint-Truiden. 

Al sinds 2009 bouwen de studenten van de KU Leuven en van hogeschool Thomas More elk jaar een elektrische raceauto, telkens met de nieuwste technologische snufjes. Maar dit jaar gingen de studenten nog een stapje verder. Ze bouwden voor het eerst een volledig zelfrijdende elektrische racewagen: de Super Nova. “We waren klaar voor de volgende stap, het ombouwen van een van onze oudere racemodellen tot een zelfrijdende versie”, vertelt teammanager Remko Schippers. "Dankzij extra sensoren en motoren en een sterke computer kunnen we de omgeving waarnemen en kan de auto beslissen of hij naar links of naar rechts moet sturen, moet remmen of gas geven." 

radio 2

De racewagen weegt 250 kilo en rijdt zo'n 25 kilometer per uur. "Dat is minder snel dan onze vorige racewagens", beseft Schippers. "Maar we hebben een basisplatform gebouwd waarop volgend jaar weer verder gewerkt kan worden, om de snelheid omhoog te krijgen." Plaats voor een bestuurder of passagier is er niet. "Ook daar willen we aan werken, zodat we in de toekomst een hybride wagen hebben, die bestuurd kan worden maar ook zelfrijdend is."

De studenten willen volgend jaar, met de verbeterde versie van de  zelfrijdende elektrische racewagen, deelnemen aan de Formula Student Competitie. Dat is één van de de grootste ingenieurscompetities ter wereld. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen