"Wie met vuur speelt, zal zich verbranden": China waarschuwt VS voor mogelijk bezoek aan Taiwan

Tijdens een telefoongesprek heeft de Chinese leider Xi Jinping de Amerikaanse president Joe Biden gewaarschuwd voor het mogelijke bezoek van parlementsvoorzitter Nancy Pelosi aan Taiwan. Het bezoek van Pelosi zou de relatie tussen beide grootmachten naar een nieuw dieptepunt kunnen brengen. Biden benadrukt dat het Amerikaanse Taiwan-beleid onveranderd blijft.

Voor de vijfde keer sinds het aantreden van de Amerikaanse president Joe Biden heeft hij aan de telefoon gesproken met de Chinese president Xi Jinping. Het gesprek duurde meer dan twee uur. Op de agenda: de toekomst van hun moeilijke relatie in een periode van steeds grotere economische en geopolitieke spanningen. 

Die moeilijke relatie zou binnenkort mogelijk nog neteliger kunnen worden, want de Democratische parlementsvoorzitter Nancy Pelosi wil in augustus het Aziatische eiland Taiwan bezoeken. De Chinezen noemen dat een regelrechte provocatie. Ze zouden het bezoek zien als uitgesproken steun van de Amerikanen aan Taiwan.

"Wie met vuur speelt, zal zich alleen maar verbranden", zo citeren de Chinese staatsmedia de bedreiging van Xi Jinping aan de telefoon met Biden. "We hopen dat de VS dat inziet."

De Verenigde Staten hanteren een één-Chinabeleid dat Peking diplomatiek erkent. Al geeft de VS Taiwan ook middelen om zichzelf te kunnen verdedigen. De Amerikaanse president Biden benadrukte in het telefoongesprek met Xi Jinping dat het Amerikaanse Chinabeleid niet gewijzigd is. Biden is zelf trouwens ook geen voorstander van Pelosi's mogelijke bezoek aan Taiwan. 

Hoe staat de VS tegenover Taiwan?

De Chinapolitiek van de Verenigde Staten is gebaseerd op een zogenoemde "strategische dubbelzinnigheid". 

Het Amerikaanse beleid ten aanzien van Taiwan is altijd een politieke en diplomatieke evenwichtsoefening geweest. Washington huldigt een één-Chinabeleid, dat stelt dat China en Taiwan bij elkaar horen. Het erkent sinds 1979 Peking als hoofdstad en niet Taipei. Toch hebben de VS Taiwan altijd gesteund en is er een akkoord over militaire middelen voor Taiwan. 

Biden zei verder ook nog in het telefoongesprek dat de Verenigde Staten zich verzetten tegen eenzijdige pogingen "om de status quo te veranderen of de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan te ondermijnen". 

Met de "Straat van Taiwan" verwijst Biden naar de 180 kilometer brede zeestraat tussen het Chinese vasteland en het eiland Taiwan.

Taiwan voert al jaren een onafhankelijke koers, maar de communistische partij van de Chinese president Xi Jinping ziet het eiland nog altijd als deel van China. Het beschouwt het momenteel als een opstandige provincie. China wil het eiland dan ook weer inlijven. De afgelopen weken en maanden is de toon vanuit Peking steeds harder en rolt het nog meer zijn militaire spierballen. Vanuit China wordt met argusogen gekeken naar hoe de wereld reageert op de Russische inval in Oekraïne. Het ziet de inval als een soort "testcase".

Tijdens het telefoongesprek benadrukte Xi ook dat beide landen met elkaar moeten blijven communiceren over macro-economisch beleid en over het veiligstellen van de wereldwijde voedsel- en energiezekerheid. Dat schrijven de Chinese staatsmedia.

Ook het Witte Huis laat weten dat het belangrijk is dat Biden en Xi regelmatig contact hebben. "Het gesprek maakte deel uit van de inspanningen van de regering van Biden om de communicatielijnen tussen de Verenigde Staten en de Volksrepubliek China in stand te houden en te verdiepen", zo klinkt het. We moeten op verantwoorde wijze omgaan met onze verschillen en samenwerken waar onze belangen overeenkomen."

De relatie tussen beide grootmachten staat al langer op een laag pitje. Ex-president Donald Trump schilderde China af als zondebok van de coronapandemie en voerde een bitsige handelsoorlog met China. 

Onder het presidentschap van Joe Biden zijn de gemoederen zeker niet bedaard, met verschillende visies op vlak van wereldgezondheid, het economische beleid en de mensenrechten. Ook de oorlog in Oekraïne is een gevoelig onderwerp: China weigert de Russische invasie in Oekraïne te veroordelen.

De Chinese president Xi Jinping bezoekt militairen.

Meest gelezen