© Radio 2

Omheining rond voederplaats voor everzwijnen in Genk wordt hersteld

De NMBS gaat een omheining van haar terreinen in de Staatstuinwijk in Genk herstellen. Enkele buurtbewoners gebruiken de doorgang om zo naar een plek te gaan waar ze everzwijnen voederen. Maar daardoor raken de dieren gewoon aan mensen en gaan ze vrij door de wijken lopen.  

Livio toont trots het stukje grond aan de overkant van de straat waar hij vogelkastjes en vers water voor dieren heeft neergezet. “Hier komen veel vogels zoals tortelduiven en meesjes, maar ook eekhoorntjes, herten en zelfs af en toe everzwijnen”, vertelt de man. “Die everzwijnen komen tot hierboven. Ik heb er al eens geaaid toen een zeug met haar biggen naar hier kwam en ik heb toen zelfs de snoetjes kunnen aanraken.”

Het zijn onvoorspelbare dieren die gevaarlijk kunnen zijn
Schepen Toon Vandeurzen

Het Genkse stadsbestuur wil dat de buurtbewoners stoppen met het voederen van de dieren en de NMBS zal op vraag van de stad het hek naar het terrein herstellen. Daar door kunnen mensen niet meer tot bij de everzwijnen komen. “Het voederen van de dieren vinden wij geen goed idee”, zucht schepen Toon Vandeurzen (CD&V). “Het zijn onvoorspelbare dieren die gevaarlijk kunnen zijn."

Begin juli is in een kleuterklas in het centrum van Genk nog een big aangetroffen die verloren gelopen was. Op dat moment waren er door de schoolvakantie geen kinderen in de school. Door het voederen hebben everzwijnen minder schrik van mensen. Schepen Toon Vandeurzen: "Het zorgt er ook voor dat de dieren wennen aan mensen en dan gewoon door de stad wandelen op zoek naar eten. Dat zorgt voor schade aan bijvoorbeeld tuinen maar kan ook tot meer ongevallen op de weg zorgen.”

GAS-boetes

De stad Genk gaat de mensen die hardnekkig de everzwijnen blijven voederen een brief schrijven met meer uitleg over het gedrag van de dieren en dreigt ook met GAS-boetes.

Meest gelezen