Rob Engelaar Fotografie

Advertenties voor bitcoin en co worden aan banden gelegd: "Nepreclame met BV’s heeft al tot financiële drama’s geleid"

Reclame voor virtuele munten, zoals Bitcoin en Ethereum, wordt voortaan een strengere regels onderworpen. “Het is belangrijk dat wie met de beste bedoelingen in virtuele munten investeert, dat met kennis van zaken kan doen. Financiële drama’s, zoals we de laatste maanden al te vaak lezen in de pers, moeten worden vermeden”, zegt Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).

Tesla-baas Elon Musk en bekende Vlamingen als Eddy Planckaert, Philippe Geubels, Gert Verhulst en zelfs onze collega’s Goedele Wachters en Fatma Taspinar. Mogelijk heb je ze de afgelopen jaren zien opduiken in online advertenties voor virtuele munten. 

Laat er geen twijfel over bestaan: het gaat om nepadvertenties. Hoe dat werkt, leggen we uit in deze video:

Videospeler inladen...

Aan dergelijke praktijken wil minister Van Peteghem nu eindelijk paal en perk aan stellen. “Virtuele munten raken steeds meer ingeburgerd in onze samenleving. Het is belangrijk dat wie met de beste bedoelingen in virtuele munten investeert, dat met kennis van zaken kan doen”, laat de minister weten in een persbericht.

“Financiële drama’s, zoals we deze de laatste maanden al te vaak lezen in de pers, moeten worden vermeden. We moeten de mensen beschermen. Daarom zijn strenge regels en strikte controles noodzakelijk.”

Waakhond

Concreet treedt vanaf vandaag een nieuwe wet in werking die de FSMA, de financiële toezichthouder in ons land de bevoegdheid geeft om strengere regels uit te werken voor de commercialisering van virtuele munten en toe te zien op de naleving hiervan.

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat potentiële beleggers beter worden geïnformeerd over de risico’s en beschermd worden tegen malafide aanbieders. Daarnaast kan men zich verwachten aan strikte controles en eventuele sancties bij overtredingen. 

Het doel van deze nieuwe regels is dus de kwaliteit van de verstrekte informatie te verhogen en na te gaan of beleggers op de hoogte worden gebracht van risico’s die verbonden zijn aan beleggen in virtuele munten.

Meest gelezen