CHECK - Neen, deze foto van een ongeval met een wegblokkade van de boerenprotesten is niet in scène gezet

"Auto in puin: bestuurder botst op boerenblokkade op A32 bij Meppel" kopte De Nederlandse regiokrant De Stentor bij bovenstaande foto. Een nieuwsbericht dat je kan verwachten nadat puin werd gedropt als wegblokkades op de Nederlandse snelwegen bij het boerenprotest, maar volgens vele internetgebruikers was deze foto in scène gezet. Onderzoek geeft echter aan dat de foto wel degelijk echt is en eerder deze week werd gemaakt.

Ter hoogte van Meppel, in de Nederlandse provincie Drenthe, leidde een blokkade van de boerenprotesten afgelopen woensdag tot een ongeval. Bovenstaande foto werd vrijgegeven door Rijkswaterstaat (het uitvoerende agentschap van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Nederland)  en verscheen op verschillende nieuwssites, maar werd door verschillende Twittergebruikers al snel afgeschilderd als ‘in scene gezet om de boerenprotesten in een slecht daglicht te plaatsen.’

Ook in ons land wordt de echtheid in vraag gesteld, bijvoorbeeld door de nieuwssite pnws.be: 'Geen ongeluk door boerenblokkade, maar gephotoshopt door Rijkswaterstaat?'

Een zeker Manuel Belinfante, wiens twitteraccount sindsdien is verwijderd, claimde zelfs dat het zijn auto was op de foto. Getrokken na een accident met een motorrijder in februari. De geblurde logo's die erop staan, zouden van zijn bedrijf zijn.

De claim dat de foto uit februari stamt, lijkt alvast niet te kloppen: de omgeving ziet er te groen uit voor die tijd van het jaar, links op de voorgrond herkennen we de plant duizendblad (Achillea millefolium) die enkel bloeit van juni tot oktober. Daar komt nog bij dat bij de meeste ongevallen met een motorrijder geen hoop hooi op de weg ligt die de auto duidelijk geraakt heeft.

Een andere foto van het ongeval geeft de wagen zonder geblurd logo weer, daarop zien we dat het om een bedrijfswagen van het technisch installatiebedrijf Spie gaat, een bedrijf dat niet op naam van Belinfante staat. 

Manouk Loonstijn, de woordvoerder van Spie, bevestigt ons dat het wel degelijk om een ongeluk met een van hun auto's van woensdag 27 juli gaat, "gelukkig is onze collega daar zonder kleerscheuren vanaf gekomen". Ook op Twitter bevestigde het bedrijf later de betrokkenheid bij het ongeval. 

"De beste man die claimde dat hij met onze auto een ongeval had in februari (Belinfante), is voor zover wij kunnen zien, nooit bij ons in dienst geweest," aldus Loonstijn. "Er werd ook geen ongeval opgetekend in die maand."

Wel vond er in oktober vorig jaar een ongeval plaats met een van hun bedrijfswagens, bevestigt de woordvoerder, en ook daarover gaan stemmen op dat het die auto zou zijn die nu in Meppel geplaatst is. Het zijn uiteraard twee dezelfde auto’s, zoals wel vaker het geval is bij bedrijfswagens, maar wie goed kijkt ziet dat de plooi in de motorkap op een andere plaats zit. Bij het ongeval in oktober was de plooi rechter. Ook is te zien dat er in oktober een harde plooi links van het ‘Spie’-logo zat, die nu niet te zien is, terwijl de grote deuken rechts van het logo die nu te zien zijn, in oktober niet bestonden. Ook de schade aan de linkerkoplamp was in oktober vele malen groter dan nu. Deze auto's zijn identiek, maar het gaat wel degelijk om twee verschillende wagens.

De linkse foto werd gemaakt bij een ongeval met een bedrijfsvoertuig van Spie in oktober 2021, de rechtste foto komt van de botsing met een wegblokkade vorige woensdag.

Dat er op de ene foto van het ongeval houten palen en takken bij de auto liggen, en deze bij de andere foto niet te zien zijn, deed mensen geloven dat deze er zijn bewust zijn bijgelegd. Maar als we de chronologie van de foto's volgen, zien we net dat het tegenoverstelde gebeurde. De foto zonder puin is namelijk later getrokken. Dat kan je zien aan de kegels van de politie op de achtergrond die op dat moment reeds gezet zijn en bij de eerdere foto nog niet, terwijl de hoeveelheid stro op de weg is afgenomen (waarschijnlijk door de wind of doorrijdende auto's). 

De linkse foto werd eerder gemaakt dan de rechtse. Dat is te zien aan de kegels die nog niet gezet zijn en de grotere hoeveelheid stro op de weg.

Conclusie

  • De echtheid van een foto waarop een auto te zien is die woensdag in botsing kwam met een wegblokkade van het boerenprotest wordt door verschillende internetgebruikers in twijfel getrokken.
  • Een Twittergebruiker gaf aan dat de foto afkomstig was van een ongeval dat hijzelf had meegemaakt met zijn bedrijfswagen in februari. De foto lijkt echter niet te passen in die tijdsperiode en ook het scenario, botsing met een motorrijder, klopt niet.
  • Het bedrijf waarvan de bedrijfswagen is, geeft ook aan de Twittergebruiker niet te kennen, en bevestigt daarentegen wel het ongeval van afgelopen woensdag en de echtheid van de foto.
  • Dat het zou gaan om een autowrak van een gelijkaardige bedrijfswagen van een ongeval in oktober 2021 klopt ook niet.
  • We beoordelen de claim dat de foto niet echt is en wordt ingezet om het boerenprotest in een slecht daglicht te stellen dan ook als niet waar

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul het je vraag in bij deCheckers.

Meest gelezen