Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Tientallen krijgsgevangenen sterven bij aanval op gevangenis in Donetsk, Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar

Bij een aanval op een gevangenis in de door Russische separatisten gecontroleerde regio Donetsk zouden zeker 40 Oekraïense krijgsgevangenen zijn omgekomen. Oekraïne en Rusland geven elkaar de schuld van de aanval. In de gevangenis zaten veel krijgsgevangenen die hebben gevochten in de Oekraïense stad Marioepol, in mei, en de nabijgelegen Azov-staalfabriek.

Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar van een aanval op een gevangenis de regio Donetsk. Die regio in het oosten van Oekraïne wordt gecontroleerd door Rusland. In de gevangenis zaten heel wat Oekraïense krijgsgevangenen die waren gevangen genomen vlak na de val van de havenstad Marioepol, in mei. 

Er zouden zo'n 40 krijgsgevangenen zijn gestorven, 130 anderen zouden gewond zijn geraakt. Volgens de leider van de separatisten in Donetsk, Denis Poesjilin, waren er 193 gevangenen in de gevangenis. Hij zei niet hoeveel daarvan Oekraïense krijgsgevangenen waren.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens Rusland is de gevangenis getroffen door een raket van Amerikaanse makelij en dus van het Oekraïense leger. Eduard Basoerin, commandant van de separisten in Donetsk, suggereerde dat Oekraïne had besloten de gevangenis aan te vallen om te voorkomen dat gevangenen belangrijke militaire informatie van Oekraïne zouden prijsgeven. 

Oekraïne zegt dan weer dat Rusland de gevangenis geraakt heeft, om zo te proberen verdoezelen dat Oekraïense krijgsgevangenen daar gemarteld worden en dat mag helemaal niet. Er zijn nog geen onafhankelijke bronnen die uitsluitsel kunnen bieden. 

Een Oekraïense adviseur van president Volodimir Zelenski beschreef de aanval als "een doelbewuste, cynische, berekende massamoord op Oekraïense gevangenen." Het Oekraïense veiligheidsagentschap SBU zei dat het telefoongesprekken heeft kunnen onderscheppen "waarin de bezetters bevestigen dat Russische troepen de schuld zijn van deze tragedie."

BEKIJK - Gevangenis gebombardeerd in het oosten van Oekraïne:

Videospeler inladen...

Meest gelezen