Ecowerf

Intercommunale Ecowerf vraagt om op te passen voor wespen aan glasbol en gft-container

De intercommunale Ecowerf, die het huisvuil van het arrondissement Leuven ophaalt en verwerkt, vraagt de inwoners om wespen zoveel mogelijk te weren uit de glasbol en de gft-container. Dat kan met een paar eenvoudige handelingen. 

Glasbollen, maar ook gft-containers, zijn traditioneel trekpleisters voor wespen. Ze vinden er volop voedsel en zoemen opgewonden rond je hoofd en handen terwijl je je glas in de bol gooit. Maar ook voor de mensen die deze containers komen leegmaken is het dezer dagen geen pretje. De intercommunale Ecowerf verspreidt daarom op haar sociale media tips om de wespen (zoveel mogelijk) te weren. 

Nest in de glasbol

"Het gevaar voor een wespensteek komt niet alleen van de dieren die rond de glasbol vliegen", zegt Machteld Vanden Bosch van Ecowerf. "Soms gebeurt het ook dat er zich een wespennest binnenin de glasbol bevindt. Als we die dan komen leegmaken wordt het nest vernield en zwermen alle wespen uit. Op dat moment is voor ons personeel het risico op een wespensteek uiteraard erg groot", aldus Vanden Bosch. 

Maak je glas eerst proper

"We willen de mensen daarom vragen om het glas zoveel mogelijk schoon te maken, voor ze het in de glasbol gooien. Hoe minder resten van drank of eten, des te minder worden de wespen gelokt.", stelt Vanden Bosch. "Zet ook geen glas naast de bol, want ook dat lokt de wespen. Bel ons even en we komen de volle glasbol zo snel mogelijk leegmaken."

Wespen worden ook gelokt door gft-afval. Daarom vraagt Ecowerf om het deksel van je gft-container altijd te sluiten of er zo goed mogelijk voor te zorgen dat er geen wespen op afkomen als je hem opent om er afval in te gooien.

Meest gelezen