Huisarts telefonisch raadplegen niet meer gratis en autokeuring weer zonder afspraak: dit verandert op 1 augustus

Een nieuwe maand, dat betekent meestal een aantal nieuwe regels. Vanaf 1 augustus is een telefonische medische raadpleging bijvoorbeeld niet meer volledig gratis. Tegelijk gaan de uitkeringen de komende maand omhoog. Een overzicht van de meest praktische regelingen die deze maand veranderen.

Huisarts telefonisch raadplegen niet langer gratis

Wie zijn huisarts consulteert via de telefoon of een videogesprek, zal daar voortaan remgeld voor moeten betalen. Het gaat om enkele euro's per raadpleging.

Voor een telefonische raadpleging zullen artsen nog maar 10,38 euro kunnen aanrekenen. Daarvan is 2 euro voor rekening van de patiënt. Voor videoraadplegingen is het honorarium vastgelegd op 23,06 euro, waarvan 4 euro remgeld. 

In beide gevallen zakt het remgeld voor patiënten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, naar 1 euro. Ter vergelijking: voor een raadpleging in de spreekkamer bedraagt het remgeld 4 tot 6 euro (zonder verhoogde tegemoetkoming).

Meer info? Lees: Raadpleging huisarts via telefoon of videoverbinding niet langer gratis

Uitkeringen en pensioenen stijgen met 2 procent

De sociale uitkeringen en pensioenen gaan deze maand met 2 procent omhoog. In september volgen ook de lonen van het overheidspersoneel.

Dat komt omdat de spilindex de afgelopen maand nog maar eens overschreden is, door de hoge inflatie. Vooral door de hoge energie- en voedselprijzen is het leven de voorbije maand weer een stuk duurder geworden. 

Volgens het Planbureau zal de spilindex in december opnieuw overschreden worden. Met de overschrijdingen van in februari en april erbij zou de teller daarmee voor dit jaar op vier komen, het is geleden van 1982 dat dat nog gebeurd is.

Lees ook: Spilindex alweer overschreden door inflatie: uitkeringen en lonen overheidspersoneel stijgen met 2 procent  

Weer zonder afspraak naar de autokeuring

Wie zijn auto moet laten keuren, kan voortaan in alle keuringscentra weer zonder afspraak terecht. Minstens één dag per week staan de poorten er voor iedereen open.

Sinds de coronapandemie was het bij heel wat keuringscentra verplicht om een afspraak te maken. Sectororganisatie GOCA Vlaanderen en haar leden spraken af om vanaf augustus weer over te stappen op een gemengd systeem, waarbij ze ook minstens één dag per week zonder afspraak werken.

Wanneer precies een afspraak niet nodig is, hangt af van de keuringscentra. Volgens GOCA zullen ze dat "helder en transparant" communiceren. De sectororganisatie ziet er naar eigen zeggen ook op toe dat de centra zich aan de afspraken houden.

Lees ook: Zonder afspraak naar de autokeuring? Vanaf 1 augustus kan dat weer overal

Ticket Antwerpse Waterbus van 3 naar 4 euro

Wie de Antwerpse Waterbus wil nemen, zal vanaf 1 augustus meer moeten betalen. De prijs van een los ticket stijgt van 3 naar 4 euro. Die van een retourticket gaat van 5 naar 6,5 euro en die van een dagkaart van 12,5 naar 15 euro. Ook de reductietarieven voor onder meer jongeren en ouderen stijgen mee.

De Waterbus verbond in 2017 voor het eerst Antwerpen met Kruibeke en Hemiksem. In de jaren daarna kwamen er extra stopplaatsen bij langs de Schelde, zoals Kallo. Intussen zijn er acht.

Het ging aanvankelijk om een initiatief van het Antwerpse Havenbedrijf, maar vorig jaar ging de uitbating over naar het Vlaamse Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Dat verhoogt nu voor het eerst sinds de start in 2017 de prijzen.

Lees ook: PVDA deelt gratis tickets uit voor Waterbus in Antwerpen tegen stijgende prijs: tickets van 3 naar 4 euro

Nieuw goedkoop krediet voor Brusselaars die woning renoveren

Brusselaars kunnen vanaf 1 augustus een beroep doen op een nieuw goedkoop krediet om hun woning te renoveren. Het krediet Ecoreno is ontwikkeld door het Woningfonds van het Gewest en dekt de financiering van allerhande werkzaamheden, van traditionele renovatie over beveiliging tot isolatie en de verbetering van energieprestaties.

In functie van hun inkomen zal de rentevoet voor eigenaar-bewoners en huurders 0 tot 1 procent bedragen. Vanaf januari 2023 kunnen ook eigenaars-verhuurders aankloppen bij het Woningfonds. Zij zullen een rente van 1 tot 2 procent betalen.

Einde coronamaatregelen in Frankrijk, geen quarantaine meer in Oostenrijk

Wie vanaf 1 augustus naar Frankrijk of Oostenrijk reist, zal er minder rekening moeten houden met de coronamaatregelen.

In Frankrijk worden de coronapas en andere coronamaatregelen afgeschaft. Een coronatest om Frankrijk binnen te mogen behoort in bepaalde omstandigheden wel nog altijd tot de mogelijkheden.

De Franse overheid kan in heel precies omschreven gevallen nog wel een negatieve coronatest opleggen voor wie het land binnen wil. Het gaat dan bijvoorbeeld om reizigers uit landen waar een gevaarlijke variant op het virus actief is. 

Wie naar Oostenrijk gaat, zal na een coronabesmetting niet meer verplicht in quarantaine moeten gaan. Er komen omgangsbeperkingen in plaats van een verplichte quarantaine. Wie besmet is met het coronavirus, mag weer op pad gaan, zij het met een FFP2-masker. 

Meest gelezen