Acteurs "F.C. De Kampioenen" vragen duiding bij afleveringen: "Sitcom-publiek begrijpt uitvergrote archetypes" 

In een open brief hebben tien acteurs van "F.C. De Kampioenen" gereageerd op de ophef die rond een aantal afleveringen van de populaire reeks ontstaan is. "We hebben gedurende 30 jaar gestalte gegeven aan compleet fictieve personages in een sitcom. We entertainden een breed publiek dat dit genre apprecieert en het essentiële kenmerk van elke sitcom begrijpt: uitvergrote, archetypische personages", klinkt het.

Eerder deze week schrapte de VRT de "Kampioenen"-aflevering van vanavond op zender Eén en dat na enkele telefoontjes van verontruste kijkers. Oorspronkelijk stond "Sinterklaas Kampioentje" uit 1996 gepland met een volledig zwart geschminkte Xavier Waterslaeghers.

Daarmee staat de teller op 19 afleveringen die de openbare omroep niet langer uitzendt of online plaatst via VRT NU. Het gaat om afleveringen die racistische, seksistische, homofobe of stereotiepe opmerkingen bevatten of om afleveringen waarin een recent veroordeelde gastacteur te zien is. Voor de 21 seizoenen van "F.C. De Kampioenen" werden in totaal meer dan 250 afleveringen gedraaid. 

In een open brief kaarten tien acteurs van de cast nu aan dat ze "geschrokken zijn". Zowel van de commotie die in de pers en op sociale media ontstaan is (door het schrappen van meerdere afleveringen), als van het "gratuite misbruik van personages in het discours door politieke partijen en groeperingen".

De tien acteurs zijn Danni Heylen (Pascale), Herman Verbuggen (Marcske), Tuur De Weert (Maurice), Loes Van Den Heuvel (Carmen), Jaak Van Assche (Fernand), An Swartenbroeckx (Bieke), Ben Rottiers (Pol), Marijn Devalck (Balthasar), Niels Destadsbader (Ronaldinho) en Ann Tuts (Doortje).

Nooit de bedoeling geweest te stigmatiseren of te polariseren, alleen maar om te amuseren

BELUISTER - Herman Verbruggen ("Marcske") geeft toelichting bij de open brief in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Ze vragen duiding bij bepaalde afleveringen. "Dat zou bijdragen tot een beter begrip en maatschappelijk bewustzijn bij de toeschouwers, een beetje zoals Disney dat ook bij bepaalde van haar filmklassiekers doet." De acteurs benadrukken dat ze een rol vertolkten, en dat in een sitcom.

"We hebben gedurende 30 jaar met veel passie gestalte gegeven aan compleet fictieve personages in een sitcom. We entertainden een breed publiek dat dit genre apprecieert en het essentiële kenmerk van elke sitcom begrijpt : uitvergrote, archetypische personages die op voorspelbare manier reageren op een onvoorspelbare situatie."

Het is volgens hen nooit de bedoeling geweest te stigmatiseren of te polariseren, alleen maar om te amuseren. "Laat daar geen misverstand over bestaan. We hopen dan ook dat men op een serene manier kan kijken naar de comedyreeks", besluiten ze. 

"Wij waren net trendsetters", zegt acteur Marijn Devalck in een reportage van "Terzake" over de geschrapte afleveringen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen