Popster Shakira riskeert 8 jaar cel en 24 miljoen euro boete voor belastingfraude in Spanje

Het openbaar ministerie van Barcelona zal minstens acht jaar celstraf en een boete van bijna 24 miljoen euro voor popster Shakira eisen, omdat ze voor 14,5 miljoen euro belastingen zou ontweken hebben. De Colombiaanse zangeres wordt ervan beschuldigd geen belastingen te hebben betaald in Spanje van 2012 tot 2014, maar zelf zegt ze dat ze daar toen nog niet woonde. 

Het openbaar ministerie in de noordoostelijke Spaanse stad Barcelona kondigt aan dat het minstens acht jaar gevangenisstraf zal eisen voor de Colombiaanse popster Shakira wegens belastingsfraude. In de aanklacht, die het Franse persbureau AFP kon inzien, zegt het openbaar ministerie ook dat het een boete van bijna 24 miljoen euro zal eisen.

Het parket beschuldigt de Colombiaanse zangeres ervan dat zij in 2012, 2013 en 2014 haar inkomsten niet heeft aangegeven bij de Spaanse belastingdienst. Van 2011 tot juni 2022 was Shakira samen met de Spaanse voetballer Gerard Piqué. Ze woonden samen in Barcelona, maar volgens Shakira woonde ze in de periode 2012 tot 2014 officieel nog niet in Spanje.

Gerard Piqué en Shakira in 2014 samen op de rode loper van de Billboard Music Awards in Las Vegas, Nevada.
AP2014

"Het openbaar ministerie blijft het geld opeisen dat ik heb verdiend tijdens mijn internationale tournees en als jurylid van "The Voice" in de Verenigde Staten. En dat terwijl ik op dat moment nog niet in Spanje woonde", aldus de zangeres in een verklaring die door haar advocaten is verstuurd.

De advocaten van Shakira bevestigen dat het grootste deel van Shakira's inkomsten tot 2014 afkomstig was van haar internationale tournees en dat zij tot dan niet meer dan zes maanden per jaar in Spanje woonde, een vereiste om haar fiscale woonplaats in het land te vestigen.

Eerder deze week weigerde de zangeres daarom ook al om een schikking met de aanklager aan te gaan. Ze geeft aan dat ze bereid is om naar de rechter te stappen en is ervan overtuigd dat die in haar voordeel zal beslissen. De rechtbanken moeten nu beslissen of er een proces komt en wanneer. Tot dan blijft volgens de advocaten van Shakira de mogelijkheid bestaan om tot een schikking te komen.

Pandora Papers

Volgens de Spaanse aanklager woonde Shakira al sinds 2011 - toen haar relatie met Piqué bekend werd - in Spanje, maar had zij tot 2015 haar fiscale woonplaats op de Bahama's behouden. De Bahama's worden als een belastingparadijs beschouwd. 

Shakira's naam wordt ook genoemd in de Pandora Papers, een internationaal onderzoek rond belastingontwijking waar onder andere De Tijd, Knack en Le Soir aan meewerkten. 

De Pandora Papers bevatten meer dan 11,9 miljoen bestanden over postbusvennootschappen in beruchte belastingparadijzen. In de documenten worden namen genoemd van toppolitici onder wie Tony Blair, maar dus ook van wereldsterren zoals Elton John, Ringo Starr en Shakira.

Meest gelezen