De vier uitbaters van Zanzibar

Petitie voor behoud van zomercafé Zanzibar in Merchtem krijgt op korte tijd ruim 1.200 handtekeningen

Een onlinepetitie voor het heropenen van de populaire pop-up zomerbar Zanzibar in de Dahliastraat in Peizegem (Merchtem) kreeg in twee dagen tijd al 1.226 handtekeningen. De uitbatingsvergunning was eerder deze week door de Raad van State geschorst, na de klacht van een buurtbewoonster.  

"Het arrest van de Raad van State kwam geheel onverwacht", zegt mede-organisator Wim Walravens. "We hebben met alle bevoegde diensten overlegd om de verkeershinder tot het minimum te beperken. Dat deze klacht tot zo een maatregel leidt kan ik moeilijk vatten. We respecteren niettemin de beslissing." 

Verliezen

De gedwongen sluiting is een flinke streep door de rekening van de organisatoren. "De voorraad eten in onze koelkasten is sowieso verloren, dat is al een zware verliespost. Komend weekend blijven we ook gesloten, waardoor we heel wat inkomsten missen. Maar dat is ondernemen. Je neemt risico's en soms win je, soms niet", stelt Walravens. 

Petitie is opsteker

De 4 ondernemers die de Zanzibar openhouden zijn wel blij met de steun, die blijkt uit de petitie. "Of dit iets uithaalt bij de hogere instanties weet ik niet", stelt Walravens. "Maar het is wel een flinke opsteker voor ons. Enorm veel mensen steunen ons project. Dat is heel lief. We krijgen ook veel steun op de sociale media, zelfs van mensen die in de buurt wonen."

Burgemeester Londerzeel blij met verbod

De Merchtemse burgemeester Maarten Mast (Lijst 1785) reageerde eerder al met onbegrip op de beslissing van de Raad van State. Hij vraagt zich openlijk af hoe het kan dat de klacht van één inwoner tot zo een drastische maatregel kan leiden. 

Intussen reageert ook burgemeester Conny Moons (LWD) van Londerzeel. "De pop-up Zanzibar ligt vlakbij de grens met onze deelgemeente Steenhuffel", zegt de burgemeester. "Londerzeel krijgt zo de lasten naar zich toegeschoven. Dat de pop-up nu sluit, is positief voor de Steenhuffelse en Londerzeelse horeca, het is ten slotte concurrentie. Klachten over geluidsoverlast bleven bestaan. Ik ben niet tegen amusement, maar plaats hier toch grote vraagtekens bij", aldus burgemeester Moons. 

Meest gelezen