(archieffoto)
Jonas Roosens

Meer dan 700 gestrande reizigers brengen nacht door op Thalys-trein in Brussel-Zuid na hinder door aanrijding 

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag hebben tussen de 700 en 800 gestrande reizigers overnacht op een Thalys-trein in het station Brussel-Zuid. Het Thalys-verkeer was gisterenavond ernstig verstoord nadat een trein tussen Parijs en Brussel was stilgevallen na een aanrijding met een dier. Zes treinen werden afgeschaft. Vandaag rijden de Thalys-treinen opnieuw normaal.

Meer dan 700 reizigers zullen de nacht van vrijdag op zaterdag wellicht niet gauw vergeten. Nadat hun trein naar Parijs werd afgeschaft wegens hinder door een aanrijding, brachten ze de nacht door in een Thalys-trein op het station Brussel-Zuid.

De oorzaak was de aanrijding van een dier rond half vier in de namiddag, die het hele Thalysverkeer stillegde. Door de schade aan de locomotief kwam rook vrij. Om veiligheidsredenen moest de trein in de buurt van Doornik volledig tot stilstand worden gebracht en de elektriciteit worden afgesloten. Het incident zorgde voor flinke hinder op het hele Thalystraject. 

Volgens Thalys deden de problemen zich voor op een spoorwegknooppunt en dus een druk gedeelte van de hogesnelheidslijn. Het verkeer moest daarom volledig stilgelegd worden. Rond half tien 's avonds konden de treinen die al onderweg waren en op het traject stilstonden uiteindelijk alsnog vertrekken. Zes andere treinen werden afgeschaft. Na half elf 's avonds mag een Thalys-trein de grens tussen België en Frankrijk niet meer oversteken, waardoor het niet meer mogelijk was om nog nieuwe treinen te laten vertrekken.

Taxi, hotelkamer of trein

Om de nacht te overbruggen, kregen de gestrande reizigers van Thalys verschillende opties aangeboden. Brusselaars konden ervoor kiezen om op kosten van Thalys een taxi naar huis te nemen. Anderen mochten een hotelkamer boeken die terugbetaald zou worden, maar Thalys stelde ook verschillende treinen ter beschikking voor mensen die liever in het station wilden wachten. 

Vandaag, op zaterdag, rijden alle Thalys-treinen opnieuw normaal. Vanmorgen vroeg vertrokken al twee treinen naar Duitsland en Parijs, mét een aantal reizigers die gisteren nog vast waren komen te zitten. Thalys zorgt nog de hele dag extra capaciteit om alle getroffen reizigers alsnog op hun bestemming te krijgen. Waar mogelijk wordt een tweede trein gekoppeld aan treinen die vandaag sowieso zouden rijden.

Geen informatie

Reiziger Celine Gys zat gisterenavond op een stilstaande Thalys-trein in Brussel-Zuid. "We hebben de trein van 18.30 uur in Antwerpen naar Parijs genomen, maar we staan al 1 uur en 10 minuten stil. We krijgen geen informatie. Er wordt niets meegedeeld via de intercom en er is geen treinbegeleider die informatie geeft. Ook op Twitter krijg ik geen reactie", vertelde ze rond 20.30 uur aan onze redactie.

Volgens Gys probeerden reizigers van andere Thalys-treinen nog op te stappen, maar werden ze weggestuurd. "Het heeft ook weinig zin, want er komt geen beweging in. We hebben geen idee wanneer we gaan vertrekken, en of we vanavond nog in Parijs geraken of beter een alternatief zoeken", vertelde ze. 

Bekijk de getuigenis van Celine Gys:

Videospeler inladen...

Uiteindelijk kon Celine toch nog vertrekken met een andere trein. Via Twitter liet ze weten dat ze na lang wachten dan toch nog in Parijs geraakt is: 

Ook vandaag, op zaterdag, doken er opnieuw problemen op met de hogesnelheidstreinen in Frankrijk. Door een brand ten zuiden van Valence is het TGV-verkeer sterk ontregeld, met vertragingen tot drie uur. De brand ontstond in de buurt van de hogesnelheidslijn die Lyon met de Middellandsze Zee verbindt. 

"De TGV's werden onmiddellijk omgeleid naar de vroegere lijn, waardoor vertragingen van 45 tot 60 minuten ontstonden. Maar de drie treinen die al op de lijn reden zullen twee tot drie uur vertraging oplopen", aldus een woordvoerder. " De Franse spoorwegen verwachten dit weekend 1 miljoen passagiers op de TGV en Intercity treinen, een van de drukste periodes van het jaar. 

Het is het derde incident met een stilstaande Thalystrein in twee weken tijd. Zondag viel een trein stil in het Franse departement La Somme. Dinsdag 19 juli gebeurde dat in de buurt van Parijs. Telkens moesten passagiers urenlang wachten in een snikhete trein.

Meest gelezen