Rebekah Vardy (links) en Coleen Rooney vechten een juridische strijd uit over het lekken van roddels.

B(r)itse "War of the WAGs" beslecht: voetballersvrouw Rebekah Vardy verliest proces tegen Coleen Rooney

Coleen Rooney, de vrouw van voormalig Brits topvoetballer Wayne Rooney heeft de rechtszaak gewonnen die tegen haar was aangespannen door Rebekah Vardy, de echtgenote van Leicester City-spits Jamie Vardy. In de zogenoemde “War of the WAGs”, vechten de twee voetballersvrouwen een juridische strijd uit over het lekken van private Instagram-berichten over mevrouw Rooney naar roddelkrant The Sun.

Wie op dit moment de Britse media raadpleegt, zal zien dat zowat alle headlines beheerst worden door de uitspraak in de zogenoemde “War of the WAGs”. 

WAGs, zijnde “Wives and Girlfriends” (vrouwen en vriendinnen) van bekende voetballers. In dit geval gaat het dus over de respectievelijke wederhelften van de voetbalvedette-op-rust Wayne Rooney en Leicester City-topper Jamie Vardy.

Mevrouw Vardy had mevrouw Rooney twee jaar geleden voor de rechter gesleept wegens smaad. Rooney had Vardy ervan beschuldigd dat ze details uit haar privéleven had gelekt naar de Britse roddelpers. 

Tot die conclusie was Rooney gekomen na uitgebreid onderzoek, die haar de bijnaam “Wagatha Christie” opleverde, een samentrekking van WAG en de bekende Britse misdaadschrijfster Agatha Christie.

Waar ging deze zaak juist over? Xavier Taveirne legde het bij het begin van het proces haarfijn uit in "Laat" (10 mei 2022):

Videospeler inladen...

Wat is er gebeurd?

Drie jaar geleden was Rooney te weten gekomen dat Vardy drie private Instagram-berichten van haar gelekt moest hebben naar The Sun, dé Britse roddelkrant. 

Dat was Rooney te weten gekomen door Vardy in een val te lokken: ze blokkeerde iedereen die haar privé volgde op Instagram, op het account van Vardy na.

Vervolgens verzon Rooney een aantal "prikkelende" verhalen en hield ze de gaten of die ook door The Sun werden opgepikt. Wat ook gebeurde. 

Omdat Rooney dit als voldoende bewijsmateriaal achtte, hing ze Vardy vervolgens aan de virtuele schandpaal: op sociale media beschuldigde Rooney Vardy ervan dat zij het bestaan had om verhalen uit haar privéleven te lekken naar de roddelpers.

Vardy liet deze aantijging niet over haar kant gaan en stapt naar de rechter. Na een lange rechtsgang kwam het in mei van dit jaar uiteindelijk tot een proces bij het Hooggerechtshof in Londen. 

Uitspraak

Na ruim twee maanden procederen is daar nu een uitspraak gevallen: de rechter stelt de eiser, Rebekah Vardy, in het ongelijk en veegt de klacht tegen Coleen Rooney van de tafel. 

In het vonnis merkt de rechter wel op dat het waarschijnlijk Caroline Watt, de voormalige PR-agent van Rebekah Vardy, was die aan de knoppen zat en de roddels doorstuurde naar The Sun. 

Maar, zo gaat de redenering van de rechter verder, toont het bewijs aan dat mevrouw Vardy hiervan op de hoogte was en het oogluikend toestond en haar agente zelfs aanspoorde om het te doen, door haar schermafbeeldingen te sturen van de Instagramberichten van Rooney.

Vanzelfsprekend reageert Coleen Rooney tevreden op de uitspraak van de rechter. “Ik heb deze zaak nooit gezocht of gewild.” Rooney zegt dat - wat haar betreft - de zaak ook nooit voor de rechtbank had moeten komen, “met zo’n hoge kosten, in deze harde tijden waarin dit geld zoveel beter had besteed kunnen worden om anderen te helpen”. Volgens Britse media lopen de kosten voor Vardy op tot zo'n 3 miljoen pond.

Meest gelezen