Veilig en aangenaam zwemmen in open water? Het kan in de Paalse plas in Beringen

Zwemmen in open water is in België in principe overal verboden. Eén van de weinige plaatsen waar het wel mag is de Paalse Plas in Beringen, waar je op dinsdag en donderdagavond onder het waakzame oog van de club Reddend Zwemmen Beringen vrij in de plas mag zwemmen.

"Zwemmen in open water is fijner en vrijer, maar het risico is ook iets groter", vertelt Kris Thys, de voorzitter van Reddend Zwemmen Beringen. "Toch is het niet gevaarlijk als je het onder begeleiding doet en jezelf niet overschat. In je eentje een plas van een kilometer over zwemmen is bijvoorbeeld geen goed idee. Je kan je nergens aan vasthouden en je kan niet staan. Door de verschillende temperaturen van warm naar koud water kan je krampen krijgen, waardoor je in de problemen kan komen. Zwemmers zijn daarom verplicht om op de Paalse plas te zwemmen met een zwemboei."

In Nederland leren ze van jongs af omgaan met de gevaren van open zwemmen

David, zwemmer

"Geen tegeltjes tellen, geen chloorwater, vrijheid, terug in de natuur zijn." Het zijn de redenen waarom zwemmer David graag in open water zwemt. "Ik moet zelf bijna 30 km rijden om hier te kunnen komen zwemmen. In Hasselt is er helemaal niets. Deze plek is het dichtstbij. Of ik moet naar Maastricht." In het buitenland gelden er andere regels voor zwemmen in open water. "In Nederland leren ze van jongs af aan omgaan met de gevaren van open zwemmen. Je kan perfect gaan zwemmen in het kanaal, maar niet vlak bij een sluis. In Nederland weten ze dat en daar doen ze dat ook niet. Gevaren leren herkennen kan alleen maar door het toe te laten. Ik zou mijn kinderen dat ook willen leren", vindt David.

De club Reddend zwemmen Beringen verzorgt de trainingen. Je kan er iedere dinsdag- en donderdagavond terecht voor zwemmen in open water in de Paalse plas. Alle info vind je op de website reddendzwemmenberingen.be.

Meest gelezen