Radio 2

Zeldzame spitssnuitdolfijn spoelt aan op strand tussen De Haan en Wenduine

Op het strand tussen De Haan en Wenduine is een dolfijn aangespoeld. Het gaat om een spitssnuitdolfijn en dat is een extreem zeldzaam dier in de Noordzee. Het dier was niet gewond en de brandweer kon het weer in het water plaatsen. Toch is de kans groot dat het hier niet overleeft. 

Tussen De Haan en Wenduine is vanmorgen een levende spitssnuitdolfijn aangespoeld. Dat is bijzonder uitzonderlijk, want normaal komen de dieren alleen in de Atlantische Oceaan voor. De dolfijn werd opgemerkt rond 8 uur. "Hij had geen verwondingen", zegt Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. 

"De brandweer is er ook vrij vlot in geslaagd om hem terug in zee te slepen, tot voorbij één van de zandbanken. Maar de kans is groot dat hij de komende dagen opnieuw aanspoelt, hetzij bij ons, hetzij in Nederland of in Frankrijk. De Noordzee is veel te ondiep voor spitssnuitdolfijnen. Normaal gaan ze tot duizend meter onder het wateroppervlak, terwijl de Noordzee maar een maximale diepte heeft van 50 meter.

BEKIJK - De spartelende spitsneusdolfijn:

Videospeler inladen...

Haelters vreest dan ook dat het dier niet zal overleven. "In Nederland gaan ze zo ver om spitssnuitdolfijnen te euthanaseren als ze een tweede keer aanspoelen. Wij wilden hem sowieso nog een kans geven omdat hij niet gewond was. Al beseffen we dus dat hij zeker niet buiten gevaar is."

Radio 2

Bekend in Nederland

De dolfijn maakt waarschijnlijk deel uit van een groepje van drie dat eerder al was opgemerkt in Nederland. De dolfijnen kwamen er uitgebreid in het nieuws nadat er ook daar één was aangespoeld en een vrouw er bovenop gekropen was om een foto te nemen. 

Radio 2

Meest gelezen