Zonnig zomerweer lokte in juli een kwart meer dagjestoeristen naar de kust dan vorig jaar

In juli kwamen er tot nu toe al zo'n 2,3 miljoen dagjestoeristen naar de kust. Dat is een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Belangrijke oorzaak is het mooie, zonnige zomerweer. Ook het aantal overnachtingen aan de kust steeg, zij het minder spectaculair: met 3 procent.

Juli is nog niet volledig voorbij, maar het staat nu al vast dat het een mooie maand wordt voor de toeristische sector aan zee. Op basis van de signalen van mobiele telefoons wordt het aantal dagjestoeristen nu al op 2,3 miljoen mensen geschat. De topdagen waren zondag 24 juli, met 145.000 dagtoeristen, gevolgd door zondag 17 juli met 140.000 bezoekers. In totaal kwamen er bijna een kwart meer mensen naar de kust dan in juli 2021. Belangrijke oorzaak is uiteraard het weer. Het was de voorbije weken een stuk zonniger, droger en warmer dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Ook aantal overnachtingen steeg (lichtjes)

Naast het aantal dagjesmensen, steeg in juli ook het aantal overnachtingen aan de kust, zij het met een drietal procent maar. Al is ook dat een leuke opsteker voor de toeristische sector, want het aantal overnachtingen zit nu weer op het niveau van voor de coronacrisis. De hotels waren gemiddeld voor 75 tot 80 procent bezet, met pieken tot 95 procent. De vakantiehuizen waar voor 85 tot 100 procent verhuurd en de campings hadden een gemiddelde bezetting van 90 procent. Opmerkelijk is dat meer en meer vakantiegangers uit de buurlanden terug naar onze kust komen. De meeste buitenlanders komen uit Duitsland. 

Meest gelezen