Ook vorig weekend waren de Franse wegen verzadigd.

"Zwarte zaterdag" op Europese wegen: ergste fileleed achter de rug, vooral nog files in zuidelijke richting

Dit weekend is het erg druk op de Europese vakantiewegen. Mobiliteitsorganisatie Touring had "monsterfiles" voorspeld. Gezien het om een wisselweekend gaat tussen de twee vakantiemaanden, slibde het verkeer zowel richting zuiden als naar het noorden dicht. Aan de Gotthardtunnel in Zwitserland was het bijna twee uur aanschuiven. In Frankrijk noteerden we op een bepaald moment 872 km file.

Frankrijk: zwarte zaterdag naar het zuiden

Al van vanmorgen was het druk op de Franse wegen richting de vakantiebestemmingen. De snelwegen naar Bretagne, Normandië, Zuid-Frankrijk en Spanje raakten overbelast. En ook op nationale wegen verliep het verkeer moeizaam. Daarom was het "zwarte zaterdag" op de Franse wegen naar het zuiden. 

BEKIJK - Deze Belgen waren uren onderweg vanuit West-Vlaanderen richting Zuid-Frankrijk, en dat met een kind dat dringend moest plassen: 

Videospeler inladen...

Op de route Luxemburg - Lyon - Spaanse grens was er 5 uur vertraging.  Op de A7 naar Orange verloren bestuurders tot 2,5 uur. Ook op de A31 tussen Luxemburg, Nancy en Beaune,  de A6 tussen Beaune en Lyon, de A7 tussen Lyon en Orange en de A9 tussen Orange en de Spaanse grens was het aanschuiven. Nog richting het zuiden was het langzaamaan op de route Lille - Parijs - Bordeaux - Spanje: op de A10 tussen Parijs en Bordeaux (tot 2,5 uur file) en de A630 tussen Bordeaux en de Spaanse grens (tot 2,5 uur file). Aan de Mont Blanctunnel moesten vakantiegangers 1,5 uur geduld hebben.

Voor zondag geldt op de Franse wegen rond de Middellandse Zee code rood, met zeer druk verkeer en lange files. Op maandag blijft het overdag druk (code oranje) met vooral verkeersproblemen in het zuidoosten van Frankrijk. 

Omdat het een wisselweekend is, was het ook druk op de terugweg. Voor zaterdag geldt code rood op de Franse wegen richting het noorden. Zondag zal de verkeersdrukte zich vooral situeren in het zuidoosten, waar code oranje van kracht zal zijn op de weg. 

Duitsland: rood weekend

In Duitsland begint de schoolvakantie in de deelstaten Baden-Wurtenberg en Beieren. Het wordt hoe dan ook een "rood" weekend op de Duitse wegen, zowel richting de vakantiebestemmingen als huiswaarts.

Knelpunten waren de omgeving van Hamburg richting Scandinavië, de A5 Karlsruhe – Basel, de A8 Karlsruhe -Stuttgart - München – Salzburg, de A9 Nürnberg – München, de ring (A99) van München, de A3 Frankfurt - Nürnberg – Passau en de grensovergangen met Oostenrijk in Kufstein, Füssen en Passau. 

Er zijn ook veel wegenwerkzaamheden aan de gang in Duitsland. Bekijk hier de fileprognose van de Duitse mobiliteitsorganisatie ADAC.

Ook elders druk op de weg

Ook elders in Europa is het code rood op de snelwegen richting de vakantieoorden en op de terugweg. Ook zondag wordt erg druk verkeer verwacht richting het zuiden en huiswaarts, en geldt er met name in Zwitserland en Italië code rood. Aan de Gotthardtunnel tussen Bazel en Chiasso richting het zuiden en tussen Chiasso en Bazel richting het noorden was het op een bepaald moment 1 uur en 45 minuten aanschuiven. 

In Oostenrijk waren er problemen op de A10 door een aantal ongevallen. Zondag worden geen problemen meer verwacht op de wegen naar de vakantiebestemmingen, maar voor de terugkerende reizigers wordt wel gewaarschuwd met code oranje.

Tips en aanbevelingen

Heel wat autoreizigers riskeren dit weekend dus sowieso in de file te staan. "Voor wat vertrekkende reizigers betreft, vertrek het liefst op zondagnamiddag of op maandag als je die mogelijkheid hebt. Om terug te komen, wacht je beter tot na het weekend. Dan heb je veel minder kans op files", klinkt het bij mobiliteitsorganisatie Touring.

Verder raadt Touring aan om er zeker voor te zorgen dat je wagen technisch in orde is, zodanig dat je zelf geen nieuwe file veroorzaakt door panne. "Wegens de hitte moet men rekening houden met het koelsysteem dat op volle kracht zal werken", zegt Danny Smagghe van Touring. "En je ontneemt best ook niet te veel energie aan de batterij. We weten dat mensen volop de airco gebruiken, maar je moet daar toch een beetje spaarzaam in zijn want anders kan je bij een versleten batterij snel stil komen te staan. Ook je banden moeten in orde zijn, want je kan een klapband krijgen door de hitte." 

Je moet niet alleen op je wagen letten, maar ook op jezelf en je passagiers. "Stop zeker om de twee uur om de benen te strekken en de vermoeidheid weg te krijgen. Vermoeidheid is even slecht als een teveel aan alcohol. En drink op tijd, zorg er dus voor dat je drank meehebt in de wagen."

Touring ziet impact van hitte in de oproepen voor bijstand

Halverwege de zomervakantie heeft Touring een voorlopige balans opgemaakt van de reisbijstand die ze al hebben verleend aan Belgen in het buitenland. De mobiliteitsorganisatie kreeg de afgelopen maand 20 procent meer oproepen binnen in vergelijking met juli vorig jaar, toen er nog coronarestricties waren. “We zitten wel nog altijd lager dan het laatste "normale" jaar 2019. Nogal wat mensen nemen blijkbaar vakantie in eigen land, zeker in een onzekere internationale context”, zegt Danny Smagghe van Touring.

Zowel voor wat betreft de medische bijstand als de oproepen voor technische bijstand tekent Touring dit jaar een stijging op ten opzichte van vorig jaar. En in beide gevallen ziet de mobiliteitsorganisatie de impact van de hitte in het zuiden van Europa. “Door de grote hitte ga je al snel voedingsmiddelen gebruiken die misschien niet zo vers zijn. En dit jaar hebben we in het bijzonder te maken met de zonne- en hitteslag. Daar is soms zelfs een hospitalisatie nodig. Vooral uit Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië kregen we dat soort oproepen binnen.”

“Ook wat betreft de technische bijstand zien we problemen door de hitte. De batterij ziet af en wordt overgebruikt door de airco. Het koelsysteem van de wagen laat het ook soms afweten wat een oververhitte motor geeft. We zien ook problemen met kapotte banden omdat heel wat mensen vertrekken met versleten banden of banden zonder de juiste spanning.”

BEKIJK - De Journaalreportage over de files in Europa:

Videospeler inladen...

Meest gelezen