AFP or licensors

Amerikaanse president Joe Biden test weer positief voor COVID-19

Amper drie dagen nadat hij genezen was verklaard heeft de Amerikaanse president Joe Biden weer positief getest voor COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus. Dat heeft zijn lijfarts bekendgemaakt. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om dezelfde besmetting van 9 dagen geleden die weer de kop opsteekt. Volgens zijn lijfarts heeft de president geen nieuwe symptomen en voelt hij zich "vrij goed".

Biden is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus en heeft ook twee boosterprikken gekregen. Hij is ook behandeld met Paxlovid, de coronapil van het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer. 

De president testte op 21 juli een eerste keer positief. Drie dagen geleden testte hij negatief. Nu het virus weer de kop heeft opgestoken, gaat hij andermaal voor vijf dagen in isolatie. 

Volgens de lijfarts van Biden is uit onderzoek gebleken dat 5 à 8 procent van de covid-patiënten hervallen die met Paxlovid zijn behandeld. "Paxlovid neem je vijf dagen en bij de meeste mensen verdwijnt het virus dan ook", legt viroloog Johan Neyts (KU Leuven) uit.

"Bij een klein percentage van de patiënten komt het virus terug. Blijkbaar komt bij hen het geneesmiddel onvoldoende in het bloed terecht, waardoor het virus eigenlijk niet helemaal wordt onderdrukt." Neyts verwacht dat de Amerikaanse president over enkele dagen weer negatief test.

Meest gelezen