Aanschuiven voor één van de duizenden vaccins.

Ook New York roept noodtoestand uit door het stijgende aantal besmettingen met apenpokken

Ook de Amerikaanse staat New York roept de noodtoestand uit vanwege het apenpokkenvirus. Dat schrijft de krant The New York Times. Op die manier kan de staat sneller reageren op het stijgende aantal besmettingen

De concentratie van de uitbraak situeert zich in New York City met meer dan 1.100 gevallen op een totaal van 1.400 besmettingen in de staat. In heel de VS zijn volgens de gezondheidsdienst CDC al 5.189 besmettingen bevestigd. Door de noodtoestand uit te roepen kunnen lokale besturen meer middelen krijgen om de uitbraak (preventief) in te perken. 

Donderdag had New York het virus al uitgeroepen tot een direct gevaar voor de volksgezondheid. Ook de stad San Francisco riep de noodtoestand uit.
Eerder deze week lieten de autoriteiten weten dat New York 110.000 extra dosissen van het apenpokkenvaccin zou krijgen van de federale overheid. 80.000 vaccins gaan naar New York City waar er de voorbije dagen al mensen op campussen aanschoven om een eerste prik te krijgen. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft voor de apenpokken het hoogste waarschuwingsniveau gegeven. Het virus is overdraagbaar door huid-op-huidcontact en verspreidt zich nog altijd voornamelijk onder mannen die seks hebben met mannen. Al gaat het niet om een seksueel overdraagbare aandoening en kan iedereen een infectie oplopen. 

De WHO adviseert homo's met meerdere sekspartners om het bed met minder mensen te delen, om zo het risico op infectie te verminderen. Wie toch seks heeft, zou contactgegevens moeten uitwisselen zodat betrokkenen elkaar kunnen waarschuwen.

Meest gelezen