Radio 2

Taylor Plysier (16) uit Hooglede Europees kampioene katapultschieten bij de dames

De 16-jarige Taylor Plysier uit Hooglede is Europees kampioen geworden in het katapultschieten bij de dames. Het was de eerste keer dat Gamekeeper Pro-Shot Team Roeselare (GPTR) een Europees Kampioenschap katapultschieten organiseerde. Plysier vreesde op voorhand vooral een Spaanse kampioene... en haar eigen moeder. 

Zaterdagmiddag startte het individueel kampioenschap in Rumbeke, een Roeselaarse deelgemeente. 10 landen en 130 schutters nemen deel, verdeeld over een jeugdcategorie, een dames- en herencompetitie. Voor Taylor Plysier is het de eerste keer dat ze in de hoogste klasse aantreedt. "Ik ben niet nerveus, maar hoop dat ik wel de Europese titel zal behalen. Al gun ik het wel aan iedereen die meedoet", vertelde de Hoogleedse vanmiddag. 

Katapulten zijn in heel wat landen verboden, onder meer bij onze noorderburen. "Tot voor een paar jaar was dat ook zo in België, toen mocht je zelfs geen katapult in je auto hebben omdat het als een verboden wapen werd bestempeld", zegt Plysier. "Gelukkig is dat veranderd. De wedstrijden worden gehouden in een afgesloten kooi van 10 meter lang zodat er geen gevaar is voor het publiek. Het is een mooie sport, maar het blijft een wapen. Met zo’n katapult kan  je behoorlijk veel schade aanrichten."

Radio 2

7 knikkers, 7 bordjes

Een wedstrijd verloopt eenvoudig. Je krijgt 7 knikkers (soms worden loden balletjes gebruikt), een katapult en 10 meter verderop staan 7 bordjes met een doorsnede van 4,5 cm tot 12 cm. De bedoeling is om zoveel mogelijk bordjes omver te schieten. "Ik ben begonnen na een bezoekje aan Plopsaland waar zo’n katapultkooi stond opgesteld en waar je eens mocht proberen. Een paar weken later behaalde ik al een beker in een tornooi", zegt Plysier. "Sindsdien is het de sport van onze familie geworden."

Zowel haar vader, moeder en jongere zus spelen ook competitie. "Mijn moeder Kelly Degryse is zelfs één van mijn grootste concurrentes in dit kampioenschap", vertelde de tiener. "Ik vermoed dat het om aangeboren talent gaat bij ons in de familie."

Plysier haalde het uiteindelijk bij de dames en kroonde zich Europees kampioene. Haar jongere zus Gibsy Plysier (12) haalde de Europese titel bij de jeugd. De Spaanse katapultschutter Collado Para Oscar werd Europees kampioen bij de mannen. Morgen (zondag) strijden de landenteams om de Europese titel in Rumbeke.

Katapultpeloton

Rijk zal een katapultschutter niet worden van deze sport. "Tijdens het WK dat in China wordt gehouden maak je nog kans op een winstpremie van 1.250 euro, maar daarmee is alles gezegd. De sport zit in de lift, het is één van mijn dromen om ooit goud te behalen op de Olympische Spelen. Zoals bij zoveel sporten wordt er nu gelobbyd om er een Olympische discipline van te maken", zegt Plysier.

Als ze 18 wordt, zou ze graag werken in het Belgisch leger. "Nee, ze hebben er geen katapultpeloton, dat is eigenlijk wel jammer", lacht ze. 

Radio 2

Meest gelezen