Grootste Duitse kerncentrale blijft mogelijk langer open

Duitslands grootste kerncentrale in Beieren, de Isar 2 bij München, blijft misschien in werking volgend jaar als uit onderzoek van de Duitse overheid blijkt dat dat nodig is. Dat zei de Duitse milieuminister Steffi Lemke tegen zakenkrant Frankfurter Allgemeine.

Volgens Lemke moet een stresstest van de Duitse energievoorziening uitwijzen of de centrale gesloten wordt of niet. "Als de stresstest laat zien dat Beieren een ernstig elektriciteitsprobleem heeft, dan gaat de overheid de situatie evalueren en de bijbehorende mogelijkheden die zich dan voordoen." Ze pleitte voor "nuchterheid" in dit debat, en beslissingen te nemen "op basis van feiten". De verlenging zou wel pas voor enkele maanden gelden, zo lang er nog brandstof is. 

Lemke is lid van Die Grünen. De groene partij is altijd fel tegen het openhouden van kerncentrales geweest. Duitsland besloot jaren geleden al, na de kernramp in het Japanse Fukushima in 2011, om alle kerncentrales te sluiten en over te schakelen op hernieuwbare energie. Maar de inval van Rusland in Oekraïne heeft de zekerheid van de gasleveringen op scherp gezet.

Er gaan nu stemmen op om de drie grootste centrales van het land, waaronder die in Beieren, toch open te houden. Deze kerncentrales zouden normaal eind dit jaar stilgelegd worden. De Isar 2 is de grootste van Duitsland en voorziet in ongeveer 12 procent van de jaarlijkse energiebehoefte van deelstaat Beieren en zorgt ervoor dat ongeveer 3,5 miljoen Duitse huishoudens energie krijgen, volgens exploitant PreussenElektra, een dochteronderneming van energiemaatschappij EON.

Robert Habeck, de Duitse minister van Economie en Klimaat, heeft om een nieuw onderzoek gevraagd naar de Duitse bevoorradingszekerheid. Een eerder onderzoek concludeerde dat er vooralsnog geen problemen worden verwacht voor de winter. Het is nog niet duidelijk wanneer de resultaten van het nieuwste onderzoek klaar zullen zijn.

Oppositiepartijen in Duitsland bepleiten intussen om de sluiting van de kerncentrales terug te draaien. Rusland heeft zijn gasleveringen aan Duitsland deze week nog verder teruggeschroefd, al ligt volgens toezichthouder Bundesnetzagentur Duitsland "op koers" om de schaarse voorraden aardgas aan te vullen. Wel riep de waakhond de Duitse industrie op meer in te zetten op minder gasverbruik.

Meest gelezen