Sommige betogers in het parlement hebben een foto van de sjiitische geestelijke Moqtada Al-Sadr bij zich.
AFP or licensors

Duizenden betogers bestormen voor de tweede keer in enkele dagen tijd Iraakse parlement

In Irak zijn duizenden aanhangers van de sjiitische geestelijke Moqtada Al-Sadr voor de tweede keer deze week het parlement binnengedrongen. Ze protesteren tegen de nakende vorming van een pro-Iraanse regering. Bij confrontaties met de veiligheidsdiensten vielen al meer dan 100 gewonden.

Al voor de tweede keer in amper enkele dagen tijd zijn duizenden betogers het Iraakse parlement binnengedrongen. Net als op woensdag trokken ze eerst de zwaarbewaakte "Groene Zone" binnen, een gebied in de hoofdstad Bagdad waar regeringsgebouwen en ambassades zijn gevestigd. Ze gebuikten daarbij touwen om de betonnen barricades die naar het hek van de Groene Zone leiden, neer te halen.

BEKIJK - Betogers vallen het parlement binnen en vieren feest:

Videospeler inladen...

Iraakse veiligheidsdiensten probeerden met onder meer traangas te beletten dat de betogers het parlementsgebouw zouden bestormen, maar ze slaagden daar kennelijk opnieuw in. Bij de confrontatie met de veiligheidsdiensten vielen volgens het Iraakse ministerie van Gezondheid al meer dan 100 gewonden, onder hen ook agenten. In het parlementsgebouw waren op dat moment geen parlementsleden aanwezig. Een voor vandaag geplande zitting was al uitgesteld. 

Het gaat om honderden aanhangers van de geestelijke Moqtada Al-Sadr. Ze protesteren tegen de aanhoudende politieke crisis in het land en willen niet dat een pro-Iraanse regering wordt gevormd. De betogers zijn van plan om enige tijd in het parlement te blijven.

Irak heeft bijna tien maanden na de verkiezingen nog altijd geen regering. Een coalitie van door Iran gesteunde groepen wil nu Mohammed Al-Sudani als premier. Hij wordt ook gesteund door een aantal sjiitische milities. De aanhangers van Al-Sadr, nochtans zelf een sjiitische geestelijke, willen dat voorkomen. Zij vinden dat het sjiitische Iran zich te veel mengt in de Iraakse politiek. 

De groep rond Al-Sadr nam zelf ook deel aan de verkiezingen en werd de grootste fractie in het parlement. Maar andere fracties wilden niet met hem samenwerken, waardoor hij er niet in slaagde om een regering te vormen. Eerder deze week liet hij weten het politieke toneel te verlaten en riep hij zijn parlementsleden op om massaal ontslag te nemen.

Maar de woede van grote delen van de bevolking richt zich niet alleen op de regeringsvorming op zich. Ze verwijten de politieke elite corruptie, wanbeleid, vriendjespolitiek en samenwerking met het buitenland, met name Iran. De Irakees zelf ziet zijn leven amper verbeteren. Ondanks de miljardeninkomsten uit olie heeft het land een chronisch tekort aan elektriciteit, benzine en water.

Meest gelezen