POLIZIA DI STATO, QUESTURA DI MACERATA

"Wijdverspreide onverschilligheid": Italië geschokt na dodelijke aanval op migrant op klaarlichte dag in winkelstraat

Italië reageert massaal verontwaardigd op de dodelijke aanval op de Nigeriaanse migrant en straatverkoper Alika Ogorchukwu. Mensen zijn vooral geschokt omdat niemand het slachtoffer te hulp schoot, terwijl het geweld op klaarlichte dag in een druk stadcentrum plaatsvond. Ook politici spreken zich uit. Migratie en veiligheid zijn belangrijke thema's voor de parlementsverkiezingen in september.

Vrijdag werd een Nigeriaanse migrant op klaarlichte dag brutaal aangevallen in een drukke winkelstraat in het Italiaanse badstadje Civitanova, in de regio Marche in het midden van Italië. Het slachtoffer, de 39-jarige Alika Ogorchukwu, overleed.

Ogorchukwu was een straatverkoper, zoals veel migranten in het zuiden van Europa. Volgens de politie was hij spullen aan het verkopen in het drukke centrum van het stadje toen een man zijn kruk greep en hem ermee neersloeg.

"De dader ging achter het slachtoffer aan en sloeg hem eerst met een kruk", zo klinkt het op een persconferentie van de politie. "Hij liet hem op de grond vallen en sloeg hij hem vervolgens herhaaldelijk met zijn blote handen,  wat zijn dood veroorzaakte."

"Bella"

Verschillende omstaanders filmden de aanval, zonder in te grijpen. Op basis van die video's en camerabewakingsbeelden kon de politie de dader, een 32-jarige Italiaanse man, arresteren. Wat de man bezield heeft, is onduidelijk. Hij ging ook aan de haal met de telefoon van het slachtoffer. Voorlopig heeft de man nog geen verklaring afgelegd.

Volgens de politie sloeg de dader toe nadat Ogorchukwu "opdringerig" om kleingeld vroeg. Eerder zei de verantwoordelijke van een lokale vereniging voor migranten Daniel Amanza nog aan het Amerikaanse persagentschap AP dat de dader tot geweld overging omdat Ogorchukwu de vriendin van de man "bella" genoemd zou hebben. "Het compliment heeft hem gedood", zo klonk het. 

Ogorchukwu was getrouwd en had twee kinderen. Zijn vrouw  Charity Oriachi vertelde in tranen aan de Italiaanse media hoe ze het lichaam van haar man op de grond had moeten zien liggen. Volgens de lokale migrantenvereniging werd Ogorchukwu straatverkoper nadat hij was aangereden door een auto en zijn baan als arbeider verloor als gevolg van zijn verwondingen.

Het compliment heeft hem gedood

Daniel Amanza, lokale vereniging voor migranten ACSIM
Alika Ogorchukwu werd middenin een drukke winkelstraat vermoord
Represented by ZUMA Press, Inc.

Italië in schok

De dodelijke aanval maakt heel wat los in Italië. Veel mensen zijn verontwaardigd dat zo'n brutale aanval op klaarlichte dag in een druk stadscentrum kon plaatsvinden. Verschillende omstaanders filmden het geweld, maar niemand kwam tussenbeide. De beelden van de aanval circuleerden vrijdag massaal op sociale media en in de Italiaanse pers.

Sommige Italianen denken dat passanten wel ingegrepen zouden hebben als het slachtoffer niet zwart was geweest, en de dader niet wit. Een mogelijke racistische aanval ligt extra gevoelig in de regio Marche. In Macerata, op amper een half uurtje rijden van het badstadje Civitanova schoot een racistische schutter in 2018 nog zes Afrikaanse migranten neer. De dader is intussen veroordeeld tot 12 jaar cel. 

Italianen delen massaal deze afbeelding van Ogorchukwu op sociale media. "Niemand probeerde hem te verdedigen. Ze bleven kijken, filmen met mobiele telefoons", schrijft deze Italiaanse.

Volgens de politie zijn er voorlopig echter geen aanwijzingen dat het om een racistische aanval zou gaan. Een politieonderzoeker zei later op de Italiaanse nieuwszender Sky TG24 nog dat omstaanders wel de politie belden.

Aanloop naar verkiezingen

Ook politici reageren op het incident, en dat terwijl de campagne voor de parlementsverkiezingen in september volop bezig is. Immigratie is bovendien vooral voor de rechtse partijen een belangrijk verkiezingsthema.

"De moord op Alika Ogorchukwu laat ons verbijsterd achter", zegt voormalig Italiaans premier en leider van de linkse Democratische Partij Enrico Letta op Twitter. "De ongekende wreedheid. Wijdverspreide onverschilligheid. Er kan geen rechtvaardiging zijn."

De leider van de rechtse partij Lega Nord Matteo Salvini, die van veiligheid een speerpunt van zijn campagne heeft gemaakt, uitte ook zijn verontwaardiging over de dood van Ogorchukwu.  en zei dat "Veiligheid heeft geen kleur, veiligheid moet weer een recht worden", zo tweette hij.

Meest gelezen