Zwembadwater graadje kouder en minder straatverlichting: Vlaamse steden en gemeenten willen energiefactuur drukken

Verschillende Vlaamse steden en gemeenten ondernemen actie om de torenhoge energiefactuur in het najaar te verlagen. Dat bevestigt de voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten Wim Dries. De stad Genk wil de temperatuur van het zwembadwater verlagen, Gent bespaart op openbare verlichting. "Het licht één uur doven zou al zeker een besparing van 400.000 euro opleveren", weet Gents schepen van Publieke Ruimte Filip Watteeuw.

Niet alleen voor gezinnen wegen de torenhoge energieprijzen zwaar door, ook steden en gemeenten zien de factuur hoog oplopen. In het buitenland hebben al heel wat lokale besturen noodmaatregelen aangekondigd om de kosten te drukken. Nu volgen ook Vlaamse steden en gemeenten, dat schrijft Het Laatste Nieuws en bevestigen verschillende burgemeesters aan onze redactie.

"Alle Vlaamse steden en gemeenten zijn al lang bezig met het klimaatvraagstuk", zegt burgemeester van Genk en voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) Wim Dries (CD&V). "Dat doen ze met een visie en maatregelen op de lange termijn, maar natuurlijk willen ze in deze uitzonderlijke tijden met hele hoge facturen ook onmiddellijk actie ondernemen." 

Uitgaven exponentieel gestegen

Lokale besturen bekijken dus massaal hoe ze de energiefactuur op korte termijn kunnen doen dalen. "Er wordt gedacht aan de openbare verlichting wat minder uren te laten branden en de temperatuur in zwembaden of sportinfrastructuur naar beneden brengen", weet Dries. "Steden en gemeenten bekijken ook of ze in de eigen gebouwen het energieverbruik kunnen beperken, zowel door verlichting als verwarming."

Natuurlijk willen steden en gemeenten in deze uitzonderlijke tijden met hele hoge facturen onmiddellijk actie ondernemen

Wim Dries, Burgemeester Genk en voorzitter VVSG

Actie ondernemen is volgens Dries absoluut dringend nodig."De factuur weegt zeker door. Combineer dat nog met de inflatie en de indexering die er ook op de lonen is, en dan zie je dat de uitgaven van lokale besturen het laatste jaar exponentieel gestegen zijn. Dat gaat over heel veel geld."

De energiefacturen van steden en gemeenten swingen de pan uit. "We verwachten op vlak van energie 105 miljoen euro hogere uitgaven voor de Vlaamse lokale besturen en 12,5 miljoen euro voor de Brusselse gemeenten, als we een verhoging van 50% veronderstellen", dat bevestigde hoofdeconoom bij Belfius Véronique Goossens vorige maand aan onze redactie. "Sommige besturen spreken over een verdubbeling of zelfs verdrievoudiging van hun factuur."

Om een begroting op orde te hebben, doen steden en gemeenten dus extra inspanningen. "In onze stad Genk zijn we in het zwembad aan het experimenteren om de temperatuur naar beneden te brengen", legt Dries uit. "We hebben de temperatuur van onze douches al met één graad naar beneden gebracht en we zijn nu aan het bekijken om die nog verder te laten dalen van 37 naar 36 graden."

"We zijn ook aan het kijken of het zwembadwater wat frisser kan. Van 29 richting 28 graden", voegt de burgemeester toe. "We denken ook na over hoe we in het najaar in onze stadsgebouwen kunnen omgaan met verwarming en verlichting."

Lichten doven of dimmen

Ook in het Oost-Vlaamse Gent onderzoekt het stadsbestuur hoe de energiefactuur omlaag kan.  "Ik denk dat we het verplicht zijn aan onze burgers om te bekijken waar wij energie kunnen besparen", zegt de Gentse schepen van Publieke Ruimte Filip Watteeuw (Groen). "De stijgende energieprijzen vreten budget. Budget dat naar energie gaat, kan niet gebruikt worden voor andere zaken. Het is dus ook maar logisch dat dat een grote bekommernis is."

Concreet wil de stad Gent in eerste instantie besparen op openbare verlichting. "De openbare verlichting kost ons jaarlijks zo’n drie miljoen euro en dat was nog voor de stijgende energieprijzen", weet Watteeuw. "Dat wordt nu dus nog een pak meer."

Budget dat naar energie gaat, kan niet gebruikt worden voor andere zaken

Filip Watteeuw, Gentse schepen van Publieke Ruimte

"Als we het licht voor een deel van de nacht kunnen doven of dimmen, dan betekent dat echt wel een besparing. Eén uur doven zou al zeker een besparing van 400.000 euro opleveren." De stad bekijkt nu nog hoe de stadsverlichting concreet zou kunnen beperken. "We moeten rekening houden met de politie en de brandweer, en bekijken waar en wanneer we het kunnen doen", zegt Watteeuw. "Die oefening maken we nu en zouden we dit najaar toch concreet moeten kunnen maken."

Meest gelezen