Student krijgt presidentieel pardon en kan Egyptische gevangenis verlaten: "We zijn zo blij voor hem"

Ahmed Samir mag de gevangenis in Egypte verlaten nadat hij een presidentieel pardon krijgt. Dat meldt zijn Gentse vriendin op Facebook en wordt bevestigd door Amnesty Intenational. Samir werd tot drie jaar cel veroordeeld voor het posten van boodschappen op sociale media in Egypte. Onder meer de koepel van Vlaamse universiteiten en Amnesty International pleitten voor de vrijlating van Samir. 

Souheila Yildiz uit Gent probeert al maanden haar vriend Ahmed Samir vrij te krijgen uit de Egyptische gevangenis. Samir studeert in Europa en werd tijdens een bezoek aan zijn thuisland opgepakt voor het posten van boodschappen op sociale media die volgens de Egyptische veiligheidsdiensten "fake news" bevatten en zouden getuigen van deelname aan terroristische activiteiten. Samir ontkende altijd dat hij de boodschappen geschreven had. 

Hij werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Hij ging in hongerstaking tegen de beslissing, wat een grote impact had op zijn gezondheid. Zijn vriendin zag haar droom, om met Samir te trouwen in Gent, in rook opgaan. Ze begon een strijd om Samir vrij te krijgen met de steun van de koepel van Vlaamse universiteiten en Amnesty International. 

We zijn opgelucht en blij maar Samir had nooit veroordeeld mogen worden, het wijst op de problematische mensenrechten in Egypte
Wies De Graeve, Amnesty International

In een Facebookpost laat Yildiz nu weten dat Samir totaal onverwacht vrijkomt. Hij kreeg gisteren een presidentieel pardon.  "Samir heeft samen met twee andere mensen een pardon gekregen, dat is op de Egyptische televisie uitgesproken", bevestigt ook Wies De Graeve van Amnesty International. "We zijn blij en opgelucht, Samir zat vast na onzinnige beschuldigingen. Het bewijst hoe slecht het gesteld is met de mensenrechten in Egypte. Het zou nooit tot een veroordeling mogen komen."

Het presidentieel pardon betekent dat Samir zijn gevangenisstraf in Egypte niet langer zal moeten uitzitten. Hij is intussen vrijgelaten. "Fantastisch om Ahmed Samir Santawy in Egypte eindelijk vrij te zien", meldt De Graeve op Twitter. "Hij had nooit mogen vastzitten, maar we zijn zo blij voor hem, voor Souheila Yildiz en voor al zijn naasten."

Meest gelezen