ABACA

Oekraïense president Zelenski: "Alle burgers moeten regio rond Donetsk verplicht verlaten"

De Oekraïense regering verplicht alle burgers in de regio rond de oostelijke stad Donetsk om te evacueren. Dat heeft president Volodimir Zelenski gezegd in een videoboodschap. In die regio vinden zware gevechten met de Russen plaats. Ook honderdduizenden burgers in de bredere Donbasregio die nog niet in Russische handen is, moeten volgens Zelenski vertrekken. Hij vraagt verder dat de internationale gemeenschap formeel erkent dat Rusland "een terreurstaat" is.

In de bredere Donbasregio die nog niet in handen is van de Russen, zouden nog honderdduizenden Oekraïense burgers zijn. Die moeten volgens Zelenski zo snel mogelijk de omgeving verlaten. "We gaan hulp en ondersteuning bieden. Zowel logistiek als financieel", belooft de president in de videoboodschap.

"Vele mensen weigeren te vertrekken, maar je moet echt vertrekken", gaat Zelenski verder. "Hoe meer mensen de regio verlaten, hoe minder mensen de Russen kunnen doden." In een apart interview aan Oekraïense media liet de Oekraïense vicepremier vallen dat de evacuatie van de regio moet afgerond zijn voor de winter, omdat de regionale gasvoorraden vernield zijn.

BEKIJK - "Vertrek, we zullen je helpen", belooft Zelenski:

Videospeler inladen...

Zelenski had het verder ook nog over de gevangenis in de regio die - volgens Oekraïne - gisteren door de Russen werd gebombardeerd. De Russen beweren dan weer het omgekeerde. In de gevangenis zaten heel wat Oekraïense krijgsgevangenen die waren gevangen genomen vlak na de val van de havenstad Marioepol, in mei. Er zouden zo'n 40 krijgsgevangenen zijn gestorven, 130 anderen zouden gewond zijn geraakt.

"We gaan alle bewijzen van de misdaden van de bezetters verzamelen en alle verantwoordelijken vinden", zegt de Oekraïense president erover. "Er moet dringend juridische actie ondernomen worden vanuit de internationale gemeenschap tegen de terroristische staat (red. hij verwijst hiermee naar Rusland). Politieke retoriek en verontwaardiging voor deze massamoord alleen zijn niet genoeg."

Zelenski vraagt de internationale gemeenschap om formeel te erkennen dat Rusland "een terreurstaat" is. "Niet als politiek gebaar, maar om de vrije wereld te beschermen", zegt hij daarover. "Die erkenning zal het voortbestaan van de terreurstaat bemoeilijken. Het zal er meteen toe leiden dat verschillende politieke en economische banden met Rusland doorgeknipt worden."

BEKIJK - De Journaalreportage over de Donbasregio:

Videospeler inladen...

Meest gelezen