Aantal vluchtmisdrijven in Brussel nooit zo hoog: "Pakkans moet omhoog"

Het aantal vluchtmisdrijven in Brussel was nog nooit zo hoog als vorig jaar. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van verkeersinstituut Vias. Er werden meer dan 700 gevallen geregistreerd. "Het cijfer baart zorgen omdat het een coronajaar was, de pakkans moet hoog blijven", zegt Vias. 

Het aantal letselongevallen met vluchtmisdrijf blijft toenemen in Brussel. Vorig jaar was een recordjaar met 706 gevallen. Het is een stijging, zeker in vergelijking met eerdere niet-coronajaren. Tien jaar geleden stond de teller op 522 gevallen. "We hopen dat de huidige tendens zich niet doorzet, we blijven erg waakzaam", zegt Karin Genoe van Vias. 

Privébijeenkomsten

Meer privébijeenkomsten kunnen het hoge cijfer, ondanks de coronabeperkingen, volgens Vias verklaren. "Vluchtmisdrijven worden vaak gepleegd door mensen onder invloed. We vermoeden dat er bij mensen thuis is gefeest. Vermoedelijk keerden sommige bezoekers dan nog met de auto naar huis. De kans op vluchtmisdrijf is groter bij wie dan een ongeval heeft."

De cijfers zijn het opvallendst in Brussel. Ook elders in België is er een kleine stijging in vergelijking met 2020. In heel België waren er vorig jaar bijna 4.200 gevallen van vluchtmisdrijf. In 2020 waren er 3.614 gevallen, toen lag het sociale leven door corona helemaal stil. Maar in vergelijking met eerdere niet-coronajaren dalen de cijfers wél in heel het land. Tien jaar geleden noteerde het verkeersinstituut nog bijna 4.700 gevallen. 

Vluchtmisdrijf vaker in grote steden

Volgens Vias is het normaal dat ongevallen met vlucht zich vooral voordoen in grote steden, en dus ook in Brussel. Dat kan worden verklaard door de anonimiteit die in steden groter is dan in landelijke gebieden. "In de analyse hebben we de drie gewesten naast elkaar gezet. Het verschil is dat Brussel een grootstad is. Mochten we aparte cijfers nemen voor Antwerpen of Gent, zou het verschil met Brussel wellicht kleiner zijn," zegt Genoe.

Ook andere factoren zorgen voor een hogere kans op vluchtmisdrijf. Wie bijvoorbeeld onder invloed is van drugs, geen geldig rijbewijs of verzekering heeft of te snel heeft gereden, zal sneller vluchten.

Hoge pakkans en meer camera's

Om het probleem aan te pakken, pleit Vias voor meer ANPR-camera's: "Ze moeten de pakkans hoog houden. Zo kunnen we voor een stuk die anonimiteit doorbreken en overtreders vatten."

Meest gelezen