Antwoord van Oekraïne over minister van Buitenlandse Zaken Lahbib: "Er is geen vertrouwensbreuk"

Volgens minister van Justitie en waarnemend premier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba eergisteren al geantwoord op de brief die onze minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib hem afgelopen woensdag heeft gestuurd. Uit die brief blijkt volgens hem heel duidelijk dat Oekraïne en ons land op dezelfde lijn zitten en dat er geen sprake is van een vertrouwensbreuk.

Hadja Lahbib is amper twee weken minister van Buitenlandse Zaken en bevindt zich al in erg woelig water. De reis die ze vorig jaar als journaliste naar de door Rusland bezette Krim maakte, breekt haar zuur op: ze reisde via Moskou en haar reis werd betaald door de organisatoren van een lokaal cultuurfestival, dat bovendien banden heeft met de dochter van president Poetin. N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover maakt het haar sindsdien bijzonder lastig.

Afgelopen donderdag drukte minister Lahbib in een brief aan Oekraïne haar steun uit voor het land dat af te rekenen heeft met een Russische invasie. "Op 29 juli - eergisteren - is er een antwoord gekomen van haar collega Koeleba waarin hij uitdrukkelijk zegt dat hij geen seconde twijfelt aan het feit dat ons land en ook zij zelf de territoriale integriteit van Oekraïne bevestigt", zegt Van Quickenborne aan VTM NIEUWS. Van Quickenborne vervangt momenteel premier Alexander De Croo (Open VLD), die met vakantie is.

Aan VRT NWS zegt Van Quickenborne dat de brief verstuurd en ondertekend is door de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba.

Conclusie volgens hem? Er is geen enkel probleem tussen Oekraïne en België. "Er is geen vertrouwensbreuk. Uit die briefwisseling blijkt heel duidelijk dat Oekraïne en België op dezelfde lijn zitten."

Alle andere beschouwingen zijn voor Van Quickenborne niet aan de orde. "Het belangrijkste is: is er een probleem met Oekraïne? Want daarover gaat het. En ik kan u zeggen dat dit niet het geval is." Volgens hem blijkt uit het antwoord van minister Koeleba dat Hadja Lahbib de Belgische gesprekspartner is voor Kiev. "Wat telt voor mij is hoe zij functioneert als minister."

Bekijk hier de reactie van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD):

Videospeler inladen...

Meest gelezen