AFP or licensors

VS-parlementsvoorzitter Nancy Pelosi vertrokken op Aziëreis, maar bezoek aan Taiwan staat niet op de officiële planning

Een Amerikaanse delegatie onder leiding van parlemensvoorzitter Nancy Pelosi, is vertrokken naar Azië  om er "de sterke banden met de Amerikaanse bondgenoten te versterken", maar een bezoek aan Taiwan staat voorlopig niet op de officiële planining. In een persbericht spreekt Pelosi enkel over bezoeken aan Singapore, Maleisië, Zuid-Korea en Japan.

Nancy Pelosi (82), de Democratische parlementsvoorzitter, wil graag een bezoek aan Taiwan brengen om haar steun voor het eiland uit te spreken. Die reis wilde ze eigenlijk eerder dit jaar al doen: in april ging een Amerikaanse delegatie onder leiding van de Democratische senator Robert Menendez naar Taiwan, maar toen kon Pelosi niet mee omdat ze het coronavirus had opgelopen.

Vanaf vandaag leidt Pelosi zelf een Amerikaanse delegatie die verschillende landen in Azië zal bezoeken "om er de banden met Amerika te versterken". Pelosi bevestigt in een persbericht dat de delegatie onderweg is, maar rept daarin met geen woord over Taiwan. Officieel staan voorlopig enkel bezoeken aan Singapore, Maleisië, Zuid-Korea en Japan op de planning. Dat sluit natuurlijk niet uit dat de delegatie alsnog een bezoek zou brengen - eventueel onofficieel - aan het eiland, maar dat zou in China op weinig begrip kunnen rekenen.

De spanning tussen China en Taiwan gaat al terug tot de burgeroorlog in 1949. Volgens China is Taiwan met zijn 23 miljoen inwoners geen onafhankelijk land maar een losgeslagen eiland dat onvermijdelijk opnieuw in de armen van het "moederland" zal drijven, desnoods met militaire macht.  

Maar Taiwan ziet zichzelf als een soevereine staat, met een eigen grondwet, een eigen leger en een democratisch verkozen regering en president. Toch heeft China, vooral sinds Xi Jinping president is, al vaker duidelijk gemaakt dat het een officiële onafhankelijkheidsverklaring van Taiwan nooit zal tolereren.

Deze spanning heeft China tot op het internationale diplomatieke niveau gebracht, waarbij landen spreken over het "Chinees Taipei" of de "Republiek China". Grote, internationale organisaties zoals de Verenigde Naties of de EU erkennen Taiwan niet als een officiële, onafhankelijke staat. Maar veel landen (waaronder België) hebben wel nauwe economische en politieke relaties met Taiwan. Zo hebben zij ook in Brussel een vertegenwoordiging en wij in Taiwan. Deze instanties worden geen echte ambassades genoemd. 

Gevoelig bij China en president Biden

"Een mogelijk bezoek van Pelosi aan Taiwan ligt zeer gevoelig", schreef VRT-journalist Tom Van de Weghe in een analyse eerder deze week. "Ten eerste bij China. Daar staan ze al weken op hun achterste poten. Ze noemen het een regelrechte provocatie. Taiwan voert al jaren een onafhankelijke koers, maar de communistische partij van de Chinese president Xi Jinping ziet het eiland nog altijd als deel van China. Het beschouwt het momenteel als een opstandige provincie. China wil het eiland dan ook weer inlijven."

"De afgelopen weken en maanden is de toon vanuit Peking steeds harder en rolt het nog meer zijn militaire spierballen. Vanuit China wordt met argusogen gekeken naar hoe de wereld reageert op de Russische inval in Oekraïne. Het ziet de inval als een soort testcase."

"Ook president Biden, nochtans een partijgenoot van Pelosi is geen voorstander van een bezoek aan Taiwan.  Vanuit het Witte Huis en het Pentagon wordt dat idee sterk afgeraden. Biden zei dat onlangs zelf en hij gebruikte het argument dat de top van het Amerikaanse leger dat echt geen goed idee vindt. Waarom precies, dat blijft onduidelijk, al zou het volgens Pelosi te maken hebben met het feit dat haar veiligheid niet gegarandeerd kan worden. "

Waarom wil Nancy Pelosi Taiwan bezoeken?

Pelosi wil naar Taiwan om haar steun voor het eiland uit te spreken. Ze heeft altijd al een zwak gehad voor Taiwan en wil de Taiwanezen dan ook een hart onder de riem steken. Daarnaast heeft ze ook een persoonlijke band met presidente Tsai Ing-wen, een voorvechter van onder meer vrouwenrechten, een thema dat Pelosi nauw aan het hart ligt. Er zit wel meer achter het bezoek van Pelosi. 

Tijdens haar lange carrière heeft ze zich ontpopt als een groot criticus van China. Kort na het bloedige neerslaan van het protest op het Tiananmenplein in 1989 trok Pelosi zelf naar het plein om er met een spandoek te staan. Zo'n kritische blik ten opzichte van China wordt zowel door leden van haar eigen Democratische partij als leden van de Republikeinse partij gewaardeerd. Met zicht op de belangrijke tussentijdse verkiezingen in november, kan Pelosi hiermee scoren. Als parlementsvoorzitter wil ze ook een duidelijk statement maken.

Meest gelezen