Alweer ophef over gulle gift: liefdadigheidsfonds van prins Charles ontving 1,1 miljoen van familie Bin Laden

Een liefdadigheidsinstelling van de Britse kroonprins Charles heeft in 2013 van de halfbroers van Osama Bin Laden een gift van bijna 1,2 miljoen euro ontvangen. "De aanvaarding van de schenking ligt bij het beheer", benadrukt Clarence House, het communicatieteam van Charles. 

Het is The Sunday Times die opnieuw het nieuws naar buiten brengt. Eind juni ontstond er nog ophef toen de krant een schenking van 3 miljoen bekendmaakte aan prins Charles van de voormalige premier van Qatar, onder meer via 500 euro-biljetten verdeeld over luxueuze winkelzakken en een reistas.

Dat geld zou dan doorgestort zijn naar The Prince of Wales's Charitable Fund. Een gift in contant geld is niet verboden, maar houdt sowieso een risico in voor de reputatie van zowel het goede doel als de kroonprins.

Ook deze keer was het miljoen bestemd voor The Prince of Wales's Charitable Fund dat financiële steun biedt aan non-profitorganisaties die zich inzetten voor onderwijs, duurzaamheid, gezondheid en sociale inclusie.

The Sunday Times geeft details weer van de transactie met een fysieke ontmoeting tussen Charles en Bakr bin Laden, twee jaar na de dood van Osama bin Laden, de leider van terreurnetwerk Al Qaeda dat de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon van 2001 plande. De Saudische zakenfamilie Bin Laden had wel al voor de aanslagen gebroken met Osama wegens zijn extremistische ideeën.

Adviseurs bij Clarence House en Charles' liefdadigheidsinstelling zouden volgens de krant echter weigerachtig tegenover de geldsom gestaan hebben.

Osama bin Laden werd gedood tijdens een operatie van Amerikaanse speciale eenheden.
AP1998

Clarence House bevestigt aan BBC News de schenking, maar betwist een aantal punten in het krantenartikel. Ian Cheshire van The Prince of Wales's Charitable Fund stelt ook dat het de beheerders waren die de gift aanvaardden. "Er is zorgvuldigheid aan de dag gelegd, verschillende bronnen werden geraadpleegd, waaronder het kabinet van Buitenlandse Zaken", zegt Cheshire.

De donatie lijkt daarmee gerechtvaardigd. Maar de hele zaak doet - alweer - de wenkbrauwen fronsen door de link met een gewezen beruchte terreurleider. Charles en zijn medewerkers hadden wellicht ook nooit gedacht dat bepaalde schenkingen aan de oppervlakte zouden raken, tot bij het grote publiek. "Eenmaal openbaar komt dat altijd slecht over", concludeert royaltyverslaggever Jonny Dymond. "Het gezag en de positie van de koninklijke familie bestaat bij gratie van de publieke opinie. Hoe rijmt dit met een donatie van de Bin Ladens?" 

Meest gelezen